De wondere wereld van een CMS en de zeven voordelen

appart

Roermond
Snel, makkelijk en veilig de content op je website aanpassen: een zogenaamd CMS maakt het mogelijk. De afkorting “CMS” staat voor Content Management Systeem. Het is een systeem dat is geïnstalleerd aan de achterkant (oftewel de ‘code’-kant) van een website. Daarmee wordt het eenvoudiger om de voorkant (oftewel het deel dat de bezoeker ziet) van diezelfde website te beheren. Met een CMS kun je zelf content toevoegen of veranderen, zonder dat je daarvoor de programmeercode hoeft aan te passen. Onze developers vertellen je graag meer over Statamic, het CMS dat we bij appart voornamelijk gebruiken.

Er zijn veel verschillende content management systemen beschikbaar. Wordpress, Joomla en Drupal zijn daar goede voorbeelden van. Bij appart maken we echter voornamelijk gebruik van het Statamic CMS. Dit platform biedt bepaalde voordelen ten opzichte van andere systemen. In dit artikel lichten we 7 voordelen van content management systemen en Statamic in het bijzonder uit.

1. Het maken en publiceren van content is gemakkelijk en kost daardoor weinig tijd
Statamic is zeer gebruiksvriendelijk: content op de website is makkelijk aan te passen zonder dat je er programmeerkennis voor nodig hebt. Je maakt een bericht of pagina op in een soort tekstverwerker die lijkt op bekende programma’s als Word. Zo’n online tekstverwerker heet een “WYSIWYG-editor” (spreek uit: “Wissiewig”), wat staat voor “What You See Is What You Get”. Concreet betekent dit dat alle wijzigingen die je wil doorvoeren meteen visueel worden gemaakt en niet in abstracte code worden weergegeven. Hierdoor zie je altijd direct de impact van je wijzigingen zien en wordt je niet verrast door een afwijkend eindresultaat. Zo publiceer je in een handomdraai een nieuwe blog of nieuwsartikel.

Onze Developers van appart geven vaak een CMS-training als een nieuwe website wordt opgeleverd. Deze is echter soms na 5 minuten al voorbij, omdat de klant dan zegt: “Ooh, ik ben veel moeilijker gewend”.

2. Teksten en afbeeldingen krijgen automatisch de juiste opmaak
Als je een artikel of blog in de teksteditor bewerkt, heeft deze meestal geen opmaak. Je ziet alleen de kale tekst en verder niets. Toch zorgt het CMS ervoor dat de inhoud netjes wordt weergegeven op de vooraf bepaalde plek. Daardoor heb je nooit meer last van tekst die verspringt of in het verkeerde lettertype staat en zijn ook plaatjes die de verkeerde grootte hebben verleden tijd.

3. Meerdere mensen kunnen content plaatsen en bewerken
Met een CMS kan iedereen aanpassingen doen, dus niet alleen de websitebeheerder. Daardoor kunnen jij en je collega’s meteen zelf in actie komen en bespaar je een hoop gebakkelei. Een spelfout in een tekst gespot of toch liever een andere foto bij het artikel? Geen probleem! Je logt in op het CMS en hebt binnen enkele seconden zelf het probleem opgelost.

4. Met Statamic gaat je website minder snel ‘kapot’
Bij Wordpress bouw je de website als het ware om het systeem heen. Je bent beperkt tot de standaardinstellingen: je kiest het template en vult die met content. Bij Statamic is het in feite andersom: we bouwen een website voor de klant die voldoet aan alle behoeften en een gepaste uitstraling heeft. Vervolgens kunnen we precies aangeven wat wel en niet door de klant zelf gewijzigd moet kunnen worden. Daarmee is het CMS veel efficiënter en bevat het minder onnodige informatie. Bijkomend voordeel is dat alle onderdelen van de website die statisch zijn (en dus niet hoeven worden aangepast) ook niet per ongeluk kunnen worden gewijzigd of verwijderd.

4. Communicatie
Het is belangrijk om je tone-of-voice (oftewel je communicatiestijl) aan te passen aan je doelgroep. Een nachtclub kiest liever voor vlotte, positieve en coole woorden om een jonge doelgroep aan te spreken. Een advocatenkantoor communiceert wellicht liever iets formeler om autoriteit en kennis van zaken uit te stralen. Je kent in feite menselijke eigenschappen toe aan je organisatie. Als je bedrijf een mens was, hoe zou hij (of zij?) dan reageren?

5. Je gegevens zijn beter beveiligd
Waar bij systemen zoals WordPress nog veel beveiligingslekken ontstaan, is er bij Statamic geen data die gehackt kan worden. Statamic slaat de inhoud en configuraties op in verschillende soorten bestanden. Deze bestanden zijn in te zien en te bewerken, zonder dat er een database nodig is. Omdat er geen database aanwezig is, kan die ook niet gehackt worden en ontstaan er minder beveiligingsproblemen.

6. Statamic is makkelijk uit te breiden met maatwerk
Bij appart leveren we maatwerk. Elke website die gebouwd wordt is uniek en wordt aangepast aan de behoeften en wensen van de klant. Het volgen van een template of een vast stramien hoeft niet meer, de lay-out van de website kan volledig zelf bepaald worden. Het Statamic CMS draagt hieraan bij, omdat dit systeem maatwerk mogelijk maakt. Het geeft toegang tot veel extra functionaliteiten, die vaak niet extra betaald hoeven te worden, in tegenstelling tot andere CMS’en. Ook kunnen onze developers makkelijk custom built elementen toevoegen. Deze toevoegingen kunnen voor meer dynamiek zorgen en laat elke website op een creatieve wijze tot leven komen.

7. Een CMS bespaart kosten op de lange termijn
We hebben gezien dat je met behulp van een CMS sneller en efficiënter kan werken. Doordat je minder lang bezig bent met het beheren van je website, bespaar je kostbare tijd voor andere werkzaamheden. Daarnaast heeft een Statamic-website over het algemeen minder onderhoud nodig - eenmaal goed ingesteld, ontstaan er maar weinig problemen. Ten slotte voorkomt Statamic dankzij een ijzersterke beveiliging dat belangrijke gegevens uitlekken of kwaadwillenden je website kunnen bewerken. Al met al is Statamic dus een goede investering voor de lange termijn.

We zien onze klanten graag tevreden met hun eigen website en daar draagt een CMS als Statamic zeker aan bij. Wil je ook een eigen website die geheel op maat is gemaakt, maar toch makkelijk is te beheren? Neem contact met ons op en we bekijken graag samen de mogelijkheden.