Van HTML tot de mobiele revolutie;
onze developers nemen je mee terug in de tijd!

appart

Roermond
Hieperdepiep en in de gloria: appart mag 5 kaarsjes uitblazen! Hoewel er altijd grootse plannen voor de toekomst zijn, is zo’n jubileum natuurlijk ook een uitstekend moment om eens terug te blikken op de waanzinnige ontwikkelingen die webdevelopment de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Het zijn immers de tools die we nodig hebben om onze creativiteit naar buiten te brengen. Ten opzichte van het saaie HTML van de jaren 90 is er langzaam maar zeker een nieuwe, opwindende wereld voor ons opengegaan. En houdt het hier op? Wij weten wel zeker van niet.

Jaren 90: HTML
In het begin van de jaren 90 stond het wereldwijde web nog in zijn kinderschoenen. Het was een hele opgave om iets simpels als een stuk tekst op een webpagina weer te geven. Hypertext Markup Language (HTML) was grofweg de eerste aanzet tot een gestandaardiseerde programmeertaal, die het makkelijker moest maken om te bouwen aan een nieuwe online wereld. De kracht lag in de zogenaamde ‘hyperlinks’: het was mogelijk te verwijzen naar andere bronnen op het web. Zo zou langzamerhand alles met elkaar worden verweven in één groot netwerk van kennis en informatie.

In eerste instantie kwam het echter helemaal niet tot een standaard, want verschillende browsers introduceerden allemaal andere tags. Naast de gebruikelijke tags als ‘p’ voor een paragraaf en ‘h1’ voor een koptekst, had Firefox bijvoorbeeld ‘blink’ voor een knipperende tekst en Internet Explorer ‘marquee’ voor bewegende tekstelementen. Toch is HTML een relatief makkelijke taal om te leren, waardoor het kon rekenen op een brede ondersteuning. Verderop in de jaren 90 nam het aantal mogelijkheden in rap tempo toe. Er werd ondersteuning voor afbeeldingen toegevoegd en met behulp van de bekende flash players werd het zelf mogelijk animaties of spelletjes in te sluiten op een webpagina.

Jaren 00: Design, interactiviteit en de mobiele revolutie
Het oog wil natuurlijk ook wat, daarom werd er vanaf het begin van het nieuwe millennium meer aandacht besteed aan de looks van het nog jonge internet. Met behulp van Cascade Style Sheets (CSS) konden zowat alle elementen op een overzichtelijke en structurele manier worden opgemaakt. In eerste instantie ging het voornamelijk om andere lettertypes en kleurtjes, maar niet veel later werd bijvoorbeeld ook het toevoegen van kleurovergangen of het aanpassen van de positie van elementen mogelijk. Javascript zorgde op zijn beurt voor een interactieve laag: het werd mogelijk om de content aan te passen zonder de webpagina opnieuw te laden, gebruikersdata op te slaan en invulvelden te controleren op correctheid bij het verzenden van een formulier.

Na de introductie van de allereerste iPhone in 2007 kregen veel websites een aparte mobiele versie, om bezoekers ook op kleinere schermen van dienst te kunnen zijn. Al vrij snel werd het Bootstrap framework populair. Dat zorgt er namelijk voor dat dezelfde website op vrijwel alle apparaten mooi geschaald wordt. De schermbreedte bepaalt voornamelijk welke elementen naast elkaar getoond kunnen worden, onder elkaar moeten worden weergegeven of juist helemaal ingeklapt moeten worden.

Jaren 10: Social media, sharen en mobile first
Langzamerhand werd het internet visueel steeds aantrekkelijker, vooral door het gebruik van meer beeldmateriaal. Social media heeft daar een groot aandeel in gehad: de ‘feeds’ zoals we die kennen van Facebook en Instagram zijn natuurlijk voor een groot deel gebaseerd op plaatjes en filmpjes. Andere webpagina’s maakten daar dankbaar gebruik van en namen steeds vaker status updates, YouTube-video’s of Tweets op door ze te embedden. Ook kan inhoud van bijna elke bron op bijna elke andere plek gedeeld worden. Het web is letterlijk meer met zichzelf verweven geraakt.

Meer dan de helft van al het internetverkeer komt tegenwoordig van mobiele apparaten, waardoor veel webdesigners andere prioriteiten zijn gaan stellen. Steeds vaker wordt de mobiele versie eerst ontworpen en daarna pas de desktopversie in plaats van andersom. Zo wordt het design geoptimaliseerd voor mobiel verkeer en is het toekomstbestendig: de verhouding mobiel versus desktop zal in de toekomst namelijk alleen nog maar schever komen te liggen.

En de toekomst dan?
Benieuwd naar hoe het er nú voor staat in de wereld van Development en technologie? In onze blog vertellen we je nog véél meer over welke mogelijkheden er zijn, hoe wij de toekomst zien en welke ontwikkelingen nog zullen volgen. Je leest onze complete blog op www.appart.nl!