‘Hosting: hoe weet jij nu wat belangrijk is?’

appart

Sint-Odiliënberg Iedereen die een eigen website opzet, beheert, of er mee experimenteert, krijgt er mee te maken. Hosting pakketten. Variërend van gratis tot enkele tientjes per maand of jaar. Hoe weet je nou welke hosting bij jou past en voor welke provider je moet kiezen?

CMS of niet?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor website je hebt of gaat maken. Maak je gebruik van een CMS (Content Management System) zoals WordPress en Joomla, of hou je het simpel met een aantal html/php bestanden? De meeste providers bieden een CMS hosting pakket aan. Hiermee installeer je WordPress/Joomla etc. vaak met één klik, waarna je meteen aan de slag kunt met het opzetten van jouw website. Maak je geen gebruik van een CMS, dan is dit pakket overbodig en ben je meestal goed af met de starters pakketten. Als je een beetje handig bent kun je vaak met een starters pakket ook een CMS draaien, echter moet je dan zelf alles installeren en instellen. Dit kan alleen als het toegestaan is om tenminste één database aan te maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor website je hebt of gaat maken.

Data?
Heb je al een bestaande website of begin je een volledig nieuwe website? Hoeveel bezoekers verwacht je per dag? Ben hier realistisch in, dromen over duizenden bezoekers doet iedereen maar slechts weinigen behalen die droom. Als je al een bestaande website hebt kun je in de statistieken kijken hoeveel bezoekers je krijgt. Vaak kan dit via de hosting provider. Veel providers voegen een datalimiet toe per maand. Dit werkt hetzelfde als een databundel op je mobiele telefoon. Je krijgt een aantal Gigabytes (GB) per maand, als die op zijn komen er extra kosten of wordt jouw site tijdelijk onbereikbaar. Dit is afhankelijk van de regels van jouw provider. Laat je hierdoor niet afschrikken! Een tip: 50GB dataverkeer is meestal ruim voldoende voor een website.

Databases
Zoals gezegd heb je een database nodig als je een CMS gaat gebruiken, maar ook als je zelf gegevens wilt bijhouden/opslaan. Als je een systeem ontwikkeld waarbij gegevens worden opgeslagen op de website dan heb je een database nodig. Denk hierbij aan een aanmeldformulier waarbij de gegevens in een database terecht komen (dus niet alleen via een mail verstuurd worden). Het voordeel hiervan is dat je de gegevens overzichtelijk zelf kan opslaan en oproepen wanneer jij ze nodig hebt. Om zo’n systeem te realiseren heb je wel wat meer kennis van PHP/MySQL nodig.

Opslagruimte
Hoeveel schijfruimte heeft jouw website nodig? Dat is sterk afhankelijk van hoeveel video’s en afbeeldingen er op de site gehost worden. Video’s vanuit YouTube/Vimeo etc. horen hier niet bij. Stel je maakt een website waarop veel video’s gehost worden (de video uploaden naar de webruimte en niet via een andere aanbieder) dan zal je meer ruimte nodig hebben. Als je hier een goede inschatting van wilt krijgen, bekijk dan de grootte van alle afbeeldingen/video’s die jij in de webruimte wil zetten. Een gouden tip: Afbeeldingen voor het web hoeven geen MB’s groot te zijn! Dit heeft een slechte invloed op de laadtijd, wat weer slechte punten oplevert voor je SEO (Search Engine Optimalisation), waardoor je dus slechter online gevonden wordt. Probeer de afbeeldingen op de juiste resolutie te maken en sla ze op voor gebruik op het web. Voor de normale websites heb je altijd genoeg aan een start pakket. Enkele tientallen MB’s is meestal al genoeg. Indien je veel afbeeldingen gebruikt is meer ruimte nodig, maar de meeste starters pakketten zitten al (ruim) boven de 5GB.

E-mail en backups
Als je een eigen website start is het natuurlijk leuk om een eigen email adres te maken, op jouw naam. Het is gebruikelijk om sowieso een info@domein.nl adres aan te maken en eventueel ook nog een naam@domein.nl adres. Denk hierover na voordat je een pakket kiest, zodat je meteen het juiste aantal e-mails kunt aanmaken. Als laatste is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar back-up mogelijkheden. Wat als er iets gebeurd waardoor de website offline gaat. Is dan al je harde werk verloren of heb je nog ergens een backup staan? Voor de meer technische mensen is het makkelijk om via FTP een backup te maken van alle website bestanden. Als je een CMS gebruikt vergeet dan niet om ook een backup te maken van je database via PHPMyAdmin. Ben je niet zo technisch en vind je het wel belangrijk dat je gegevens veilig staan, zoek dan een hosting met back-up mogelijkheden.

Als laatste tip:
Doe onderzoek naar de provider. Ziet het er betrouwbaar uit? Wordt de pagina snel geladen? Wat vind je op Google over dit bedrijf? Is de prijs eerlijk voor wat je krijgt? Is de support goed bereikbaar en via welke kanalen krijg je support? Is dat via e-mail, telefoon en/of livechat? En neem vooral bovenstaande tips mee! Mocht je nog vragen hebben of wil jij graag advies, wij helpen jou graag verder! Happy Hosting!