We duiken maar meteen de diepte in! Over het algemeen willen mensen niet door advertenties beïnvloed worden. Hierdoor hebben de standaard advertenties maar beperkt effect. Maar waarom hebben mensen een natuurlijke weerstand tegen beïnvloeding van henzelf? Volgens de Nederlandse wetenschappers Fransen, Smit en Verlegh (2015) zijn er drie onderliggende motieven voor deze weerstand:
• Volgens de reactance theory hebben mensen een aangeboren verlangen om autonoom en onafhankelijk te zijn. Omdat advertenties/reclames het doel hebben om gedrag of houding te veranderen, kan dit ervaren worden als een beperking van de vrijheid. Het gevolg hiervan is de weerstand op advertenties. Ook een overeenkomst van een advertentie met het huidige gedrag kan ervaren worden als bedreiging in de vrijheid.
• Een tweede verklaring voor weerstand op advertenties is de weerstand om te veranderen. Mensen zijn van over het algemeen gemotiveerd om hun bestaande gedrag en overtuigingen te handhaven. Verandering brengt altijd onzekerheid en een verlies van controle met zich mee, wat de meeste mensen proberen te vermijden. Ook hier geldt het doel van advertenties (verandering in gedrag of houding) als belangrijkste oorzaak voor de weerstand.
• De derde verklaring van Fransen, Smit en Verlegh heeft te maken met de ervaring van consumenten met advertenties. Negatieve ervaringen worden over het algemeen beter onthouden dan positieve ervaringen. Wanneer een consument tegenvallende ervaringen heeft en de advertentie uiteindelijk niet heeft kunnen tippen aan het verwachtingspatroon, zal er een wantrouwen ontstaan tegenover advertenties.