Marcel heeft na zijn studie enkele jaren in dienstverband gewerkt, totdat hij in 2017 met Apendi Meubilair is gestart. “Het is natuurlijk anders om zelfstandig te werken, maar dat vind ik juist leuk. Ik kan mijn eigen creativiteit kwijt. Daarnaast heb ik ook veel contact met klanten en dat vind ik prettig. Ik kom bij mensen thuis, maar de klanten komen ook bij mij en daardoor doe je veel mensenkennis op.”
Alleen heeft Marcel alles onder controle
Apendi Meubilair is gestart in een loods in Maasbree. Het was een goede startlocatie, maar al vrij snel verhuisde het bedrijf naar het huidige pand in Beringe. Tot nu toe werkt Marcel nog altijd alleen voor zijn bedrijf. “Ik krijg vaak de vraag of ik het niet vervelend vind om alleen te werken, maar ik vind het eigenlijk heerlijk. Het heeft wel wat!”, vertelt Marcel. Zijn klanten verschillen van particuliere klanten tot zakelijke klanten. Zijn zakelijke klanten zijn vooral horecagelegenheden, waar hij bijvoorbeeld een bar voor maakt. Voor particulieren maakt hij vooral meubels, zoals inloopkasten, televisiemeubels en keukens.
“Het is vaak lastig om alles alleen te doen, een meubel kan namelijk best zwaar zijn. Een vriend van mij helpt mij daarom vaker met de plaatsing van meubels bij klanten thuis. Dat kan wel eens lastig zijn, maar gelukkig ging het de afgelopen twee jaar vrijwel altijd goed. Daarnaast heb ik een heftruck, wat het werk ook aanzienlijk verlicht.”
Meubels maken is veelzijdiger dan je misschien denkt
Marcel maakt niet alleen de meubels, maar ontwerpt ze ook. “Ik vind het fabriceren van de meubels erg leuk, maar uit het ontwerpen haal ik ook veel energie. Dat zie ik dan ook als hobby en niet als werk. Het is leuk om te zien dat je een tekening kunt overleggen met de klant en het eindresultaat vrijwel overeenkomt met de tekening.”
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel moderne technieken om een tekening te maken, veelal digitaal. Marcel heeft bijvoorbeeld een digitale tekening in de vorm van een filmpje. Hij kan zijn klanten als het ware door een ruimte of huis laten lopen die met zijn meubels gevuld is.
De prins op het witte meubel
Toen Marcel startte met zijn bedrijf, begon hij meteen aan een grote opdracht, maar gebeurde er ook iets onverwachts. Hij werd namelijk gevraagd om prins te worden. Het project en het prinsschap waren soms wel lastig te combineren. Marcel riep hulp van buitenaf in: “Ik heb de opdracht toen aangenomen en een goede vriend van mij heeft me daar toen ontzettend mee geholpen. Het werd een bar voor een horecazaak en deze moest uiterlijk een week voor carnaval geplaatst worden. Zonder mijn vriend was dit nooit gelukt. Ik had natuurlijk tijdens de carnaval het geluk dat ik als zelfstandige werk, dat is wat makkelijker dan voor een baas werken op zo’n moment.”
Doordat Marcel prins is geworden heeft hij veel contacten erbij gekregen. Dat gaf ook een positieve impuls aan zijn nog jonge bedrijf. Het prinsschap kwam dus precies op het goede moment. “Er kwamen vaker mensen langs die vroegen of ik nog even wat kon maken. Het prins zijn was eigenlijk een goede reclamestunt!”.
Apendi Meubilair is flexibel en betrokken
Marcel heeft – los van zijn prinsschap – ook nog andere positieve eigenschappen, waardoor klanten graag bij hem aankloppen. “Het vakmanschap, de betrokkenheid en de flexibiliteit bij een project zijn woorden die goed bij mij passen. Ik ben erg flexibel, waardoor klanten tot het laatste moment dingen kunnen veranderen. Misschien ben ik geen echte verkoper, maar omdat ik rustig ben en goed kan luisteren naar de wensen van de klant, voelen mensen zich prettig. Daarnaast heb ik echt liefde voor het vak, voor het oude ambacht van meubel maken.”
Marcel is erg actief op Social Media en heeft recent zijn website laten upgraden. Zijn website past nu beter bij wat hij zelf wilt over brengen en hoe hij zelf is. Toekomstplannen heeft hij nog niet echt. “Ik blijf in de toekomst doorgaan met wat ik nu doe. Ik heb mezelf wel eens afgevraagd waar ik over 10 jaar wil staan met Apendi Meubilair, maar een enorm bedrijf hoeft het niet te worden. Ik zou het leuk vinden om 4 tot 5 mensen in dienst te hebben, dan blijft het leuk en overzichtelijk en behoud je natuurlijk je kwaliteit. Daarnaast krijg ik in februari twee stagiaires en zij kunnen mij goed helpen met de projecten waar ik dan aan bezig ben.”
Ik heb echt liefde voor het vak, voor het oude ambacht van meubel maken. Daardoor kloppen mensen graag bij mij aan.