“Van gedeelde droom naar indoor-trampolinepark”

door: appart

Reuver Pas een half jaar geopend maar nu al een bekend concept in Reuver en omstreken; XBAZE Jump Arena. Initiatiefnemers Ron de Vlieger en Ricardo Wassenberg besloten hun krachten te bundelen en hadden een duidelijk idee voor ogen; een indoor-soccer veld. Toch werd het uiteindelijk een trampolinepark, ín een oude kerk. Beiden vertellen meer over hoe zij hun ideeën vertaalden naar dit unieke concept.

Op het eerste oog twee totaal verschillende ondernemers, maar beiden bevestigen al snel dat die verschillen juist zorgen voor een goede samenwerking. Ron de Vlieger en Ricardo Wassenberg zijn tegenpolen en zakenpartners. Waar Ron al minstens 15 jaar zelfstandig ondernemer is binnen de kunstgras-branche, heeft Ricardo lange tijd zijn baan gecombineerd met zijn passie; voetbal. Vanuit het ondernemerschap van Ron en de sportieve passie van Ricardo ontstond één gemeenschappelijk doel en een gedeelde droom; het realiseren van een zogenoemd ‘indoor-soccer veld’. Na een zoektocht van ruim twee jaar waren er twee locaties kanshebber voor de ontwikkeling. Toen beide locaties te klein bleken, besloten de heren op zoek te gaan naar een nieuw concept op de desbetreffende locatie. Want een nieuw concept in een oude kerk realiseren is toch een unieke kans?

“Het moment dat wij voor het eerst in aanraking kwamen met indoor-trampolinespringen is alweer 3 jaar geleden”, zo vertelt Ricardo ons. “In heel Nederland waren er toen pas een viertal trampolineparken. Mogelijkheden genoeg, zo dachten wij. En dus besloot ik samen met Ron om onze indoor-soccer-droom even te parkeren en ons vol te gaan richten op de trampolinewereld.” De twee locaties die de heren op het oog hadden waren beiden geschikt, en dus werden de aanvragen bij zowel de gemeente Roermond als Beesel ingediend. Ricardo; “Vanuit Roermond kwamen er flink wat bezwaren van omwonenden, in de gemeente Beesel ging het een stuk gemakkelijker. De keuze was dan ook snel gemaakt; een locatie in hartje Reuver zou ’t worden!” Toch ging niet alles vanzelf, zo benadrukt Ron. “Het opzetten van een onderneming is natuurlijk een heel proces. Het is niet van de ene op de andere dag geregeld, en daarbij kwam ook nog eens kijken dat we voor een unieke en bijzondere locatie hadden gekozen, wat extra regel-werk met zich meebracht.” Die bijzondere locatie is de oude Fatimakerk in Reuver geworden. Met een erfgoed-status een uitdagende locatie, zo beseften ook Ron en Ricardo al snel. “In totaal zijn we ruim drie jaar bezig geweest met het opstellen van onze plannen, vergunningen aanvragen, een financiële onderbouwing en de verbouwing zelf. Met als ultiem resultaat onze opening in mei 2018, onder de naam XBAZE Jump Arena”, zo vertellen beiden trots.

De ‘jump arena’ is dan ook voor de mannen een droom die uitkwam, ook al duurde het allemaal wat langer dan verwacht. In de afgelopen drie jaren hebben niet alleen Ron en Ricardo hard gewerkt, maar is er ook alweer veel veranderd in de markt. “Drie jaar geleden waren er nog maar een paar parken, tegenwoordig is het booming business en telt Nederland er al bijna 40.” Echter is er geen enkel trampolinepark dat gevestigd is op zó’n unieke locatie als XBAZE. Ron neemt ons mee in het ontwikkelproces dat zij in gang zetten om van de kerk een jump arena te maken. “De gemeente was al tijden op zoek naar een herbestemming voor de oude kerk en ons plan paste daar perfect in. Maar met alleen toestemming van de gemeente ben je er natuurlijk niet. Omdat het een kerk betrof moest ook het Bisdom officieel akkoord gaan. Gelukkig was dit allemaal vrij snel geregeld en konden we aan de slag. Maar, dan begint het past echt…” Ontwerpen, ontwikkelen, concepten bedenken, de juiste partners inschakelen; een flinke klus stond de heren te wachten. Met een unieke aanpak als het gaat om financiering, zo vertelt Ricardo. “We hebben ervoor gekozen om onze financieringsaanvraag niet bij één bank neer te leggen maar ook in te zetten op crowdfunding. Middels een video en oproep werd ons project geplaatst, zonder dat we echt wisten wat we konden verwachten. Toch liep het echt al snel op; binnen een mum van tijd was het gewenste bedrag opgehaald.” Geen standaard aanpak, dat blijkt wel. Het opzetten van een dergelijk financieel plan vereiste dan ook een unieke aanpak. Ron; “Al het werk dat we erin hebben gestoken maakt XBAZE ook wel een stuk specialer voor ons. We zijn er al sinds 2013 mee bezig en hebben de nodige tegenslagen gekend.” Ricardo vult aan dat beiden zeker wel eens nagedacht hebben over het feit of ze het plan niet vroegtijdig stop moesten zetten. Maar stoppen midden in het proces was geen optie. “We hebben altijd de overtuiging en het geloof gehad dat het echt iets zou worden. De aanhouder wint, zeggen ze wel eens. Extra trots waren we dan ook tijdens de opening in mei…”

Vanaf de eerste dag biedt XBAZE niet alleen reguliere ‘jump-uren’ aan, maar ook speciale lessen zoals Jump4Fit, een sport-les, of JumpTricks, waar kinderen de beste trucjes kunnen leren op de trampolines. Ricardo vertelt; “Binnen XBAZE willen we ook ons eigen concept blijven ontwikkelen. Zo kijken we nu naar speciale lessen voor kinderen met een motorische beperking, werken we samen met sportverenigingen en zijn uitjes bij ons mogelijk. Zo willen we voor iedere doelgroep wat aanbieden, van scholieren tot vriendengroepen en sportteams.” En met een ideale, centrale ligging worden de toeristen natuurlijk niet vergeten. Ricardo; “We liggen natuurlijk dichtbij Duitsland, Venlo én Roermond. Dat biedt ons ook de mogelijkheid om ons op toeristen en Duitse bezoekers te richten, wat weer voldoende groeipotentieel met zich meebrengt. In de toekomst willen we daar dan ook zeker actief op gaan inspelen.”

Toekomstdromen hebben ze dan ook nog genoeg. “Voor nu hebben we onze handen vol aan deze locatie en alles wat er nog geleerd moet worden en er nog moet gebeuren. Zodra XBAZE volledig kan gaan draaien met een zelfstandig team van medewerkers, kunnen wij ons ook weer gaan focussen op nieuwe projecten”, aldus Ron. “Ons doel? XBAZE laten groeien met meerdere locaties én concepten.” Want de droom van een indoor-soccer veld mag dan wel geparkeerd staan, maar wordt zeker niet vergeten. Ricardo; “We hebben nog genoeg ideeën voor de toekomst en houden onze ogen en oren altijd open voor nieuwe locaties. Of het dan om een soccerveld of trampolinepark gaat!”

Toekomstdromen zijn er nog genoeg