“De derde generatie hout-specialisten”

door: appart

Roermond Vaste lezer van onze Appart Me krant, Tim Schoolmeesters, had er nooit bij stilgestaan dat hij zichzelf terug zou zien in deze krant. Maar, hij had ook nooit gedacht dat hij Hout Import Reuver van zijn vader over zou gaan nemen. En anno 2018 zijn deze twee ‘nooit gedacht dat’ dan toch écht werkelijkheid!

Onder leiding van beide vaders én een zeer ervaren medewerker leren Tim en Luuk de kneepjes van het vak en het bedrijf. Deze ervaren medewerker is Ric Reulen. Hij zit al bijna 20 jaar in deze sector en kent alle ins en outs. Voor Tim en Luuk zijn deze drie mensen een onuitputtelijke bron van informatie en ervaring. ‘’Ik vind het altijd belangrijk om te vermelden dat wij materialen leveren, maar dat de focus minder op de harde verkoop ligt. Wanneer je iets verkoopt, dan probeer je zoveel mogelijk winst te maken. Natuurlijk moet er bij ons ook winst worden gemaakt, maar omdat wij met vaste afnemers werken vragen wij een eerlijke marktconforme prijs. Onze meerwaarde voor de klant zit hem echt in de informatievoorziening en de levering. We proberen de klant zo goed mogelijk te ontlasten door op een snelle manier het juiste materiaal te leveren.”

Dat het bedrijf een sterke expertise heeft, is terug te zien aan het grote klantenbestand dat ze vanuit hun hoofdvestiging in Limburg hebben weten op te bouwen. Op dit moment is Hout Import Reuver voornamelijk actief in het zuiden, oosten en noorden van Nederland. Maar met alleen goede expertise en kennis zou Hout Import Reuver niet zo groot kunnen worden. Logistiek is de verbindende schakel hierin, zo vertelt Tim. “Wij hebben hier in Reuver een kantoor en een klein kantoor in Groningen. Het kantoor in Groningen heeft alleen een verkoopafdeling maar de gehele logistieke kant komt vanuit Reuver. Om de logistiek hier in het Zuiden zo optimaal mogelijk te laten lopen, hebben wij eigen vrachtwagens en eigen chauffeurs. In het Oosten en Noorden werken wij met een externe transporteur die de onderdelen hier in Reuver komt halen.” Het Westen van Nederland laten ze hierbij bewust achterwege. “Ons huidig werkgebied is groot genoeg voor ons. Wanneer we groter zouden groeien dan verliezen we onszelf uit het oog. Ons team bestaat nu uit circa 20 mensen. Dat is goed te overzien én fijn om mee te werken!”

Alle collega’s bij Hout Import Reuver mogen hun zegje doen en elk idee wordt serieus genomen. Een open cultuur en sfeer vormen het bedrijf en iedereen wordt nauw bij het bedrijf betrokken. “Dit zorgt niet alleen voor een hechte band in het team, maar het geeft ons ook de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen”, aldus Tim. “Dat snel schakelen is echt een vereiste in onze branche. In de bouw is planning essentieel en vertraging van oplevering moet zo veel mogelijk voorkomen worden. Omdat een interieurbouwer (onze klant) pas als laatste aan bod komt, moeten zij dus in principe altijd de vertraging van de mensen die aan het begin van het bouwproces komen opvangen. Dat vergt van ons die optimale flexibiliteit waar we het al eerder over hadden. Zodra de klant iets nodig heeft moeten we vaak ook meteen materialen kunnen leveren.”

Dat er snel geschakeld dient te worden en er een stukje maatwerk moet worden geleverd is belangrijk binnen de branche waar Hout Import Reuver actief in is. Hier speelt hun team actief op in door een divers aanbod van houtsoorten op voorraad te hebben en te blijven vernieuwen in verschillende afwerkmaterialen. Tim legt uit; “We hebben een grote zaagmachine staan waardoor onze klanten ons een deel van het werk kunnen laten doen. Wanneer zij materialen al gezaagd laten leveren zijn zij sneller klaar voor de oplevering. Buiten het zagen bieden we ook allerlei andere bewerkingen aan. Dit doen we vooral met vaste externe partners. We zetten daar de materialen neer en halen het weer op wanneer het gereed is.’’

Om hun servicelevel hoog te houden heeft Hout Import Reuver niet de ambitie om een grote groei in te zetten. De toekomstplannen liggen hier op een heel ander niveau. “We hebben net een nieuwe collega aangenomen om PR en Marketing op te pakken. Dit deden we lange tijd zelf tussendoor maar daar komen we gewoon niet meer aan toe. Zij is nu gestart en gaat ook verder met het realiseren van onze eigen webshop. Op deze manier willen we onze klanten nog meer service bieden. Doordat straks alle bestellingen via het internet kunnen worden besteld, zou een interieurbouwer ook ’s avond prijzen kunnen opzoeken en een bestelling kunnen plaatsen. Dat wil absoluut niet zeggen dat iedereen via de webshop moet bestellen. Men kan nog gewoon de telefoon pakken en zijn lijstje doorgeven. De keuze is reuze.” Allemaal oplossingen die uiteindelijk het servicegehalte verhogen én van Hout Import Reuver de juiste partner maken.

Tim: “Door de komst van de online omgeving zijn zij dus minder afhankelijk van onze werktijden en zien ze overzichtelijk welke onderdelen wij kunnen leveren. Met zo’n webshop kun je natuurlijk niet overleggen wat de beste keuze voor een bepaald project is. Het contact met de klant zal altijd het belangrijkste blijven en daar zijn we ons dermate van bewust. Dat is ook waarom we niet te groot moeten worden. Wanneer een klant ons belt moet hij of zij meteen door een kundige medewerker geholpen kunnen worden. De industrie waarin wij ons bevinden staat immers niet stil en dat doen wij ook niet!”

De industrie waarin wij ons bevinden staat niet stil en dat doen wij ook niet!