“Vriendschap om op te bouwen”

door: appart

Swalmen Waar het bij Timaro Timmerwerken 10 jaar geleden startte met een bus, wat handgereedschap en twee goede vrienden is het bedrijf nu uitgegroeid tot een veelzijdig timmerbedrijf. Eigenaren Mark en Roel verrichten samen met hun team niet alleen buitenwerk, maar ze zijn ook actief in de interieurbouw. Complete winkelinterieurs, maatwerk-kasten, aanbouw en verbouw; je kunt het zo gek niet bedenken of Timaro maakt het!

Als we de naam Timaro ontleden komen we tot een logische achterliggende denkwijze; Timmerwerken Mark & Roel. Beiden volgden de opleiding Houtbewerking bij de Sint Jansberg in Maaseik, waar ze goede vrienden werden. Na de opleiding gingen beiden hun eigen weg, tot ze na een aantal jaren weer bij elkaar terecht kwamen bij een gezamenlijke werkgever. Roel vertelt; “Mark benaderde me en vroeg me of ik niet bij het bedrijf kon komen werken waar hij ook zat. Zo gezegd, zo gedaan en al snel was het gevoel van de ‘jonge jaren’ weer terug.” Na een tijdlang samen gewerkt te hebben was het tijd voor de volgende uitdaging; écht samen werken in een eigen bedrijf.

“Onze start begon met twee enthousiaste en gemotiveerde mannen in een bus, klaar om te beginnen. Dat ontwikkelt zich natuurlijk, eerst zit je gehuurd, met een paar machines. Vervolgens groeit het bedrijf totdat je op een gegeven moment je eerste personeelslid krijgt.” Dit was veruit één van de hoogtepunten die Mark en Roel tijdens het begin van hun bedrijf hebben meegemaakt. “Ons eerste personeelslid is er gelukkig nog steeds, daar zijn we heel blij mee. Eigenlijk hoort hij gewoon bij het meubilair nu”, grapt Mark. De groei van het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat Timaro sinds januari in een nieuw pand gevestigd is, in Swalmen.

Volgens Mark en Roel heeft deze vliegende doorstart maar met één ding te maken: “Het vertrouwen maakt Timaro juist zo sterk. Wanneer je elkaar niet blind kan vertrouwen, kun je niks met elkaar. Dit geldt zowel naar je klanten als werknemers toe." Doordat Mark en Roel nu veel op kantoor zijn en hun eigen werknemers naar de klanten toe sturen, is het stukje vertrouwen erg belangrijk. Maar dit is ook vanuit de klanten naar Timaro belangrijk. “Vaak werken onze klanten fulltime waardoor ze ons de sleutel van hun huis geven met het vertrouwen dat wij gewoon ons werk komen doen. Dit vertrouwen moet je verdienen”, vertelt Mark.

En uiteraard is Timaro altijd op zoek naar kansen binnen hun branche. Zo hebben zij zich aangesloten bij Woningborg; een bouwgarantiefonds. Roel vertelt: “Dit is een sterk pluspunt waardoor je meer vertrouwen en professionaliteit kunt uitstralen, iets wat wij natuurlijk erg belangrijk vinden. Wanneer je aangesloten bent bij Woningborg sta je financieel en bouwkundig garant waardoor een partij een nieuwbouw- of renovatieproject bij ons kan uitzetten. Op deze manier komen er natuurlijk weer meer klanten bij."

Timaro vindt het belangrijk om te blijven ontwikkelen. Ze willen blijven groeien en verbeteren. “Om dit te bereiken blijven we in onszelf investeren. Zo hebben we laatst CNC-freesmachine aangeschaft die computergestuurd platen kan frezen en verdere bewerkingen kan uitvoeren, zoals gaten boren en uitsparingen maken tot op de tiende millimeter nauwkeurig”, zo vertellen Mark en Roel. Verder zijn ze bezig met het eigen maken van een compleet nieuw tekenprogramma. Door middel van dit programma kunnen zij schetsen tot leven brengen, wat de klant de mogelijkheid biedt om vooraf hun nieuwe kasten te bekijken, of om in hun toekomstige ruimte te kunnen lopen middels een app op de telefoon of tablet. Hierdoor kunnen klanten het bouwtraject écht beleven.

Maar, misschien wel het állerbelangrijkste; deze groei zou Timaro nooit mee hebben gemaakt zonder het personeel. “Wij denken dat je iemand moet binden en hierom moet aannemen voor een langere duur, een onbepaalde tijd. Dan krijg je een goede structuur in het bedrijf en vertrouwen.” De relatie tussen het personeel vinden Mark en Roel erg belangrijk, immers maak je in de bouw alles écht samen. “Ik hoop niet dat wij daar boven ergens zweven en zij daaronder, maar dat wij er gewoon tussen staan", aldus Roel.

De grote groei die Timaro heeft doorgemaakt kent anderzijds ook een klein minpuntje. Mark: “Het timmerwerk zelf doen wij bijna niet meer, dat vinden we natuurlijk wel jammer aangezien hier onze passie ligt. Waar je eerst blij kon zijn omdat je binnen een project goed was opgeschoten, ben je nu heel blij wanneer je een klus hebt binnengehaald. Uiteindelijk groei je vanzelf naar de rol van zakenman toe.” Ondanks dat ze het jammer vinden dat ze niet meer vaak zelf aan een klus bezig kunnen zijn, zijn ze zeker niet te beroerd om eens in de zoveel tijd mee te komen scheppen. Want een zakenman worden die net gekleed op kantoor zit, dat zien ze zichzelf zeker niet worden! “Het is echt geen dag saai bij ons, we zijn steeds bezig”, beargumenteren Mark en Roel.

Voor de toekomst weten Mark en Roel zeker dat ze samen blijven doorgroeien. “Ondanks dat wij totaal verschillend zijn, passen we perfect bij elkaar. Waar ik Mark vaker moet remmen, moet hij mij vaker de oogkleppen laten afzetten. Op deze manier blijven we perfect in evenwicht”, aldus Roel. Doordat ze elkaars zwakke en sterke punten kennen, weten ze precies hoe ze met elkaar moeten omgaan. “Ze zeggen wel eens twee kapiteins op één schip, dat gaat niet werken. Maar na 10 jaar zijn wij er nog steeds heilig van overtuigd dat die combinatie perfect is!”

Ze zeggen wel eens twee kapiteinen op één schip, dat gaat niet werken. Maar na 10 jaar zijn wij ervan overtuigd dat die combinatie perfect is!