Lef tonen en geduld hebben loont.
Met een eigen sporthart is de match tussen werk en passie perfect. Zijn eigen liefde voor sport komt niet van vreemden. “Van pap”, vertelt Koen vol overtuiging. “Toen ik 14 was ging ik al naar het eerste herenteam van de lokale volleybalvereniging. Hier heb ik, ook al was ik jong, een groot verantwoordelijkheidsgevoel opgebouwd.”
En laat nou juist dat verantwoordelijkheidsgevoel zich tonen, én van pas komen, in zijn werk als sportconsulent maar ook in zijn werk als vrijwilliger. Vanaf zijn 20e is hij al betrokken bij vrijwilligerswerk, uiteraard sport-gerelateerd. “Ik vind de mens gewoon mooi”, lacht hij. “Het zijn van vrijwilliger verrijkt je zoveel als mens.” Een perfect voorbeeld hiervan is Baarlo Battert, een lokale obstakel run. “Ook hiermee willen we mensen, net zoals bij Team Sportontwikkeling, in beweging én bij elkaar brengen!”
Momenteel wordt Koen door de gemeente Venlo gedeeltelijk gedetacheerd bij de gemeente Beesel. Hij houdt zich daar dagelijks bezig met een grote verscheidenheid aan projecten. In Beesel heeft hij twee rollen; verenigingsondersteuner en JOGG-regisseur (Jongeren Op Gezond Gewicht). In Venlo ondersteunt hij de tennis- en volleybalverenigingen. “De afwisseling is super tof”, vertelt Koen. “Het dorpse van Beesel en de verscheidenheid van de verenigingen is erg leuk. Maar in Venlo vind ik het heel erg mooi, omdat ik er al 14 jaar werk en je in een team zit met allemaal gelijkgestemden. In Beesel ben ik dan weer meer een individu.”
Team Sportontwikkeling is een jong, dynamisch en gepassioneerd (sportliefhebbend) team, dat het belang van de burger voorop stelt om een gezonde leefstijl te realiseren. “Ons team bestaat vooral uit gele en groene personen, dat zijn de doeners, creatievelingen en enorm sociale en zorgzame personen”, aldus Koen. Het kennen van de krachten en valkuilen van ieder persoon in het team is iets wat Team Sportontwikkeling erg belangrijk vindt. “Hiermee proberen we het respect naar elkaar uit te stralen en ieders kwaliteiten als een kans te zien.”
Het toverwoord van Team Sportontwikkeling is ‘Co-creatie’. Waar zij vroeger zich meer richtten op het aanbod, focussen zij zich nu op de vraag. “Wij zoeken een relatie met verenigingen, scholen, maar ook bedrijven en vragen hen wat zij nou belangrijk vinden in het kader van een gezonde leefstijl”, vertelt Koen. Een echt partnership, daar gaan ze voor.
Een belangrijk partnership van Team Sportontwikkeling is die met de Fontys Sporthogeschool, met hun studenten uit Eindhoven. Zij bieden een stageplaats voor deze studenten in het eerste en tweede jaar, waarin zij in groepjes kunnen meewerken en van allerlei disciplines iets leren. Koen: “Daar zijn we heel trots op, dat we zoveel studenten een plaats kunnen bieden en ze daadwerkelijk, door onze projecten, burgers in beweging krijgen op het gebied van sport.”
Ook op de middelbare scholen loopt een belangrijk project; hier zijn wekelijks een aantal sportconsulenten werkzaam die in gezamenlijkheid proberen om de OGVO Lifestyle-visie te laten landen en proberen in te bedden. “We proberen daarbij sport als middel in te zetten, zonder het een doel te laten zijn. Sport als middel in relatie tot gezondheid en een goede leefstijl, dat is wat we nastreven”, aldus Koen. “Op de middelbare scholen willen we dat eigenlijk in gaan voeren, zodat het vanzelf gaat straks.” Eén van de toekomstdoelen is het creëren van een lifestyle-visie op de diverse middelbare scholen in de Sportregio Noord-Limburg. Koen vertelt: “Een visie zonder concurrentie en met alleen maar goede bedoelingen.”
Een ander groot toekomstdoel van Team Sportontwikkeling is het meer naar buiten treden, zodat de gemeente en de inwoners meer het belang ervan meer gaan inzien. “We willen alle doelgroepen in Venlo kennis laten maken met de kracht van sport, meer verbindingen gaan leggen met instellingen, onderwijs en bedrijven en het verbeteren van de gehele sociale synergie in Venlo.”