“5Kamp staat open voor iedereen”

door: appart

Sittard Decide, commit, succeed; dé pijlers achter een veelvoud aan successen in de Olympische sport: moderne vijfkamp. Kelvin Hilgeholt trainde jaren als topatleet met als hoogtepunt een WK-titel én een wereldrecord. Alle ervaringen uit de topsportwereld nam hij mee naar zijn eigen bedrijf, een bedrijf met de toepasselijke naam ‘5Kamp’.

Kelvins carrière als topsporter heeft hem niet alleen gevormd als atleet maar ook als mens. Nadat hij besloot om te stoppen met topsport stelde hij zichzelf de vraag hoe hij die waarde en kennis kon delen met zijn omgeving. Na een uitgebreide zoektocht binnen de diverse mogelijkheden was daar uiteindelijk 5Kamp. “Dat is echt wie ik ben”, zegt Kelvin. “Onder 5Kamp vallen verschillenden concepten: Factory5, 5Kamp Events, 5Kamp Performances, Focusses en High5 Performance." Alle disciplines hebben één gezamenlijk doel; 5Kamp helpt mensen eigenaarschap te nemen van hun ambities, passie en talent.

“Ik houd van sport omdat het mij continu uitdaagt. Het is voor mij de reden waarom ik ’s morgens wakker word en waarom ik ’s avonds naar bed ga. Het geeft een enorme kick om de grens aan te raken van het mentale, het fysieke en de maatschappelijke impact in de sport te zien groeien. Dat was dan ook een enorme drijfveer voor mij. Sport is een mooi middel om jezelf te identificeren en met de moderne vijfkamp kun je je veelzijdig ontwikkelen.” De intrinsieke motivatie was altijd erg groot bij Kelvin en dit probeert hij nu over te brengen op anderen via 5Kamp.

Volgens Kelvin was de switch van sporter naar ondernemer geen grote verandering door de enorme overeenkomsten: “Als topsporter ben je continu in jezelf aan het investeren, zonder dat het je de winst kan garanderen. Ondernemerschap is daarin voor mij hetzelfde, want de tijd, energie en geld is ook de keuze voor commitment zonder dat ik de garantie heb dat het succesvol wordt. Het enige wat ik kan doen is mijn omgeving zo optimaal mogelijk inrichten om tot een topprestatie te komen.” En dat is waar Kelvin écht in gelooft; een optimale omgeving zorgt voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

De doelgroep van 5Kamp is divers; van topmanagement tot jongeren. “Ieder talent heeft recht op ontwikkeling”, pleit Kelvin in zijn aanpak. “Het begon met mezelf, als die topsporter die zich bezig hield met performance coaching. Dit was vooral één op één coaching van individuen die elke dag bezig waren met presteren. Dit waren executives, topmanagement, maar ook mensen die heel erg graag iets wilden bereiken in hun leven, bijvoorbeeld vijf kilo afvallen. Toen ik meer impact wilde maken voor een grotere groep mensen, kwamen er klanten bij als gemeenten, energiemaatschappijen en bouwbedrijven. Hiernaast, in lijn met de visie ‘elke talent heeft recht op ontwikkeling’, helpen we jongeren met een rugzakje in hun maatschappelijke carrière”, aldus Kelvin.

Ieder talent heeft recht op ontwikkeling.

Door zijn jarenlange ervaring in de topsport heeft Kelvin een goed beeld gekregen van wat wel en wat niet werkt. Dat, samen met zijn netwerk, is wat hij deelt. Een internationale dekking van specialisten waar de lijntjes heel erg kort zijn. “Ook heb ik een bepaald gevoel ontwikkeld hoe mensen geprikkeld worden. Ik heb zelf altijd voor een bepaald resultaat gestreden en daarin werd ik door mijzelf en ook door mijn omgeving geprikkeld.”

Misschien wel het belangrijkste wat hij heeft meegenomen uit de topsport is het meetbaar maken van resultaat. Hierover zegt Kelvin: “Wat wij doen is eigenlijk gedrag vastzetten in data. We zetten complete online en offline communities op voor bedrijven in het kader van vitaliteit, verzuim en duurzame inzetbaarheid. Maar voordat we deze coaching-trajecten in gaan, willen we natuurlijk eerst kijken waar het talent nu staat en waardoor hij/zij wordt bewogen. Door dit te borgen in een 0-meting valideren wij uiteindelijk gedrag naar de norm van de organisatie. Daar waar normale assessments vaak een duidelijk beeld geven van iemands zelfbeeld, weet je nog steeds niet of iemand stressbesteding is, goed in dat team kan functioneren en agile genoeg is waardoor het talent zich ook kan aanpassen in de veranderde omgeving van dat bedrijf. Die aannames kunnen we veel beter in kaart brengen als we dat talent op onze hindernisbanen samen met zijn team een overal aan laten trekken en met een boomstam op zijn schouder cognitief en fysiek belasten. We krijgen dan niet alleen in kaart hoe het talent hierin presteert, maar ook het team. Onze assessors uit het bedrijfsleven, topsport en het leger vertalen deze processen in data. Binnen ons eigen ontwikkelde Personal Performance Dashboard creëren wij op basis van meerdere gerenommeerde internationale assessments, een eerlijk overzicht; waar staat het talent en waar wil het naartoe? Samen met ons netwerk aan specialisten creëren we in een persoonlijk ontwikkelplan wat daar dan voor nodig is. Ideaal om sollicitatieprocedures goedkoper en efficiënter in te richten, maar ook bepalend bij een stukje transitiemanagement en persoonlijke ontwikkeling waarin we zien we dat de uitkomst een krachtige impact maakt op zowel het talent als de organisatie.”

De toekomst van 5Kamp staat in het teken van groeien en delen. In plaats van losse concepten aanbieden zal 5Kamp één groot pakket creëren waarin iedereen een passende aanpak kan vinden. Het creëren van een totaalpakket dat alle onderdelen behelst zorgt er uiteindelijk voor dat zo veel mogelijk mensen kunnen aansluiten en de impact vergroot wordt. “Nieuwe 5Kampers creëren”, zo noemt Kelvin het. “Een eigen locatie in Sittard en daaromheen deellocaties door de rest van Nederland is waar ik naartoe wil.”

Als gevraagd wordt naar zijn persoonlijke ambities zegt hij; “Ik wil het eigenlijk zo voor elkaar hebben dat ik vier dagen per week met mijn bedrijf een impact kan maken op mensen en dat ik daarnaast de vrijheid heb om mij met andere zaken bezig te houden.” Zo wil hij de focus leggen op een stichting die hij graag zou opzetten om zijn sport, de moderne vijfkamp, nog meer te kunnen delen. Een droom zou zijn om een soort van ‘tweede Papendal’, een internationaal performance centrum, op te zetten wat ook buiten de Nederlandse landsgrenzen rijkt; het 5Kamp prestatiecentrum. “Uiteindelijk gaat het niet om wat je voor of achter je naam hebt staan, maar waar je voor staat. Ik wil staan voor iemand die honderden atleten een kans biedt om deze sport te kunnen doen, die jongeren met een rugzakje een kans biedt vanuit hun talent en dat ik sport- en managementtalenten kan helpen om hun ambitie te verwezenlijken.”