“Een eigen product als grootste trots”

door: appart

Reuver Cox Novum; al jaren een begrip in Reuver en omstreken, en ook in de engineeringbranche is Cox Novum geen onbekende naam. Afgelopen jaren ontwikkelde Peter Cox met zijn team hun eerste éigen product; de V-Power Washer.

Cox Novum begon in 1982 als eenmanszaak, opgericht door de vader van Peter Cox. “In 1984 ben ik zelf in het bedrijf gaan werken. Vanaf toen is het eigenlijk gestaag verder gegaan, van verhuizing naar het nieuwe pand tot uitbreiding van het bedrijf.” Nu, in 2017, is Cox Novum een combinatie van werkplaats en winkel voor diverse handelsproducten. Peter; “Deze twee facetten vullen elkaar heel goed aan. Als een specifiek product aanpassingen nodig heeft, kunnen we dit ter plekke doen in onze eigen werkplaats. Andersom natuurlijk ook; als we in de werkplaats iets nodig hebben kunnen we het altijd uit de winkel pakken.”

Hun eerste éigen product; de V-Power Washer

Waar de winkel vooral klanten uit de regio’s Roermond en Venlo bedient, gaan de andere producten van Cox Novum de hele wereld over. En sinds kort heeft Cox Novum haar grote trots; een eigen product. “De V-Power Washer is ons eerste échte eigen product. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op, maar is ook zeker iets waar we ons bedrijf weer mee op de kaart zetten’’, zo vertelt Peter. Maar hoe kom je nou tot zo’n eigen product?

“Bij Cox Novum engineeren en maken we al tientallen jaren proces-water-systemen voor productiemachines. Het systeem zorgt voor koeling wanneer er veel hitte vrijkomt of warmen de productiemachines juist op, mocht dit nodig zijn. Deze systemen ontwikkelen we voor derden en gaan de hele wereld over’’, zo vertelt Peter.

Na een vraag uit de markt kwam het eerste eigen product van Cox Novum in beeld. En het toeval wil; óók dit product heeft weer met water van doen. “Vier ondernemers uit de tuinbouwindustrie kwamen naar ons toe. Juist omdat we zelf niet in de branche werkten, vonden ze dat interessant. Om iemand met een objectieve kijk op de branche te vragen om advies.” En dat advies kwam er, mét een eindresultaat. De V-Power Washer werd ontwikkeld en uitgebreid getest. Peter; “De V-Power Washer is een kasdekreiniger die de daken van tuinbouwkassen reinigt en die tot ruim 40% productiever wast dan de huidige systemen.” Een product dat aansloeg in de markt, en Peter het gedroomde ‘eerste, eigen product’ opleverde.

Iets wat bij de zogenoemde ‘concullega’s’ ook niet onopgemerkt bleef. “In principe zijn we met drie aanbieders op de markt. Je merkt dat we nu met de V-Power Washer echt ons eigen terrein beginnen te veroveren”, aldus Peter. En die marktverovering gaat gestaag; zowel uit binnen- en buitenland komt steeds meer vraag naar het product van Cox Novum. Peter; “De V-Power Washer is een investering, dat ziet de doelgroep ook. De kwaliteit en toegevoegde waarde heeft zich in korte tijd al bewezen. Het rendement en extra opbrengst voor de tuinder per vierkant meter is veelbelovend en maakt ons product van toegevoegde waarde.’’

Cox Novum bevond zich in de relatief unieke situatie dat de markt naar hén toekwam voor een nieuw product. Aan Peter Cox nu de taak om de V-Power Washer verder te finetunen. “Als je kijkt naar technologische ontwikkelingen gaan we daar natuurlijk in mee. Zo is er nu een nieuw design waarbij de machine ook bestuurd kan worden vanuit een tablet of telefoon, een toevoeging die wel erg gewaardeerd wordt, de klant kan de machine zelfs op afstand volgen en bedienen .” Of er in de toekomst nog een dergelijk groot project op de planning staat laat Peter in het midden. “Voor nu willen we natuurlijk eerst dit project optimaliseren en laten groeien. Wat er daarna op ons pad komt zien we dan wel weer!”