‘Hard werken hoort er gewoon bij’

door: appart

Maasniel De bloemenwereld is niet per se de meest lucratieve waar een ondernemer zich in kan bevinden. Er komt een hoop werk bij kijken en je moet niet bang zijn om overuren te maken; al helemaal rond de feestdagen. Jolanda en Monique zijn al twaalf jaar eigenaren van Bosje Bloemen in Maasniel. Wij spraken met ze om erachter te komen wat bloemist zijn precies inhoudt en hoe zij tegen hun vak aankijken.

Jaren geleden werkten Jolanda en Monique al samen bij de oude eigenaar van Bosje Bloemen, voordat zij de zaak overnamen. Hoewel ze elkaar al heel erg lang kennen, blijft hun relatie puur zakelijk. Jolanda en Monique geven zelf aan dat ze toch heel andere persoonlijkheden hebben, wat volgens hen ook goed is voor de zaak. Beide hebben hele andere voorkeuren wat betreft de bloemstukken die ze leuk vinden en dat beïnvloedt natuurlijk ook de inkoop. Zo kan Bosje Bloemen diverse soorten bloemen en bloemstukken blijven aanbieden in verschillende prijsklassen.

Monique en Jolanda genieten enorm van hun werk en nemen alle minder leuke aspecten graag voor lief. Met bloemen werken en een eigen zaak hebben, is het voor hen allemaal waard. Het is een passie. “Je moet ook wel, want het is echt enorm hard werken. Om hier je kost mee te verdienen moet je echt hard werken, misschien wel harder dan bij de meeste andere beroepen”, vertelt Monique. “Je hebt al gauw vijf keer dezelfde bloemen in de hand, voordat ze de deur uit gaan. Inkopen, in de winkel plaatsen, uitzoeken, bewerken en vervolgens bij de verkoop zelf nog een keertje.” Zeker rond Kerstmis en andere feestdagen hebben de twee het heel erg druk en moet er vaak tot laat worden doorgewerkt om alles voor elkaar te krijgen.

Je hebt al gauw vijf keer dezelfde bloemen in de hand, voordat ze de deur uit gaan. Inkopen, in de winkel plaatsen, uitzoeken, bewerken en vervolgens bij de verkoop zelf nog een keertje.

Aan het einde van de dag is het vaak de interactie met klanten wat ervoor zorgt dat Monique en Jolanda iedere dag met vreugde naar het werk komen. Vanuit de wijde omgeving komen mensen speciaal naar Bosje Bloemen voor het leuke contact en de goede service. “Het is leuk om mensen terug te zien komen, omdat ze blij waren met wat wij leveren. Het sociale aspect is geweldig en dat is hier heel sterk. Je kan ook gewoon voor een kopje koffie binnen komen.” Een succesvolle zaak is dus hard werken, maar als je doet wat je leuk vindt, is de voldoening geweldig.