“Expert in uniek materiaal”

door: appart

Maasbracht Lei Import is gespecialiseerd in, zoals de naam al zegt, leisteen. Het bedrijf bestaat inmiddels al 35 jaar, waarvan eigenaresse Johanna Gruijthuijsen nu 17 jaar aan het roer staat en met een gedreven team een gezamenlijke passie voor leisteen deelt.

Rob Canton is Adviseur Natuurleien Nieuwbouw & Renovatie bij Lei Import. Met een achtergrond als bouwkundige en affiniteit voor architectuur vertaalt hij unieke ideeën van de klant naar realiteit. “Als leisteen importeur hebben we een adviesrol voor de Nederlandse markt. We delen onze kennis, informeren en adviseren. Leisteen is een uniek product, waarbij we er alles aan doen om de kwaliteit in de markt hoog te houden,” aldus Rob.

Johanna nam een hele tijd geleden Lei Import over en zorgde voor een doorgroei en omslag in het bedrijf. Rob; “De markt veranderde en daar moet je als bedrijf in mee groeien. Je kunt natuurlijk niet 35 jaar lang, dag in dag uit, hetzelfde blijven doen. Je gaat mee met de vraag en de manier waarop de markt verandert. Dat hebben wij onder leiding van Johanna gedaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo is nu niet meer alleen Johanna als eigenaresse buiten de deur actief, maar zijn er meer mensen de markt opgegaan voor Lei Import, om zo ook aan de alsmaar groeiende vraag te kunnen voldoen.”

Van A tot Z hebben we in huis; inkoop, advisering en voorraadbeheer.

De werkzaamheden van Lei Import zijn uitgebreid, des te meer reden om met meerdere personen de adviseurs-rol op zich te nemen. Rob vertelt; “Op het moment dat je met meerdere personen de markt voorziet van passende informatie ben je als bedrijf ook veel meer in beeld. Je kunt hierdoor op meerdere plekken tegelijk aanwezig zijn.” Die meerdere gezichten zijn nodig, want Lei Import wordt overspoeld met vragen uit de markt. Afspraken en bezoeken in de showroom, contactmomenten met architecten, aannemers, leidekkers en eindconsumenten; het is dagelijkse kost bij Lei Import.

En natuurlijk is dat aanwezig zijn in de markt óók nodig voor bekendheid van het bedrijf en het product leisteen zelf. “Leisteen is een product van miljoenen jaren oud en wordt steeds meer toegepast, maar de kennis in de markt is beperkt. Met Lei Import richten we ons echt op de kennis, ambacht en kwaliteit voor een hoogwaardig eindresultaat,’’ zo vertelt Rob. Met eigen kennis in huis en strenge kwaliteitscontroles wil Lei Import haar status van gespecialiseerd bedrijf nadrukkelijk laten zien. Leistenen worden wereldwijd besteld bij vaste, betrouwbare groeves, waardoor de kwaliteit door de jaren heen gewaarborgd blijft en de processen zelf steeds meer geoptimaliseerd worden.

Lei Import profileert zich actief als adviseur op het gebied van werken met natuurleien. Anders dan de naam doet vermoeden richt Lei Import zich dan ook niet alléén op de import van leisteen. Rob; “Onze focus is kwaliteit en we doen dan ook alles zelf. Van A tot Z hebben we in huis; inkoop, advisering en voorraadbeheer. Dat is een van onze krachten; een voorraad van leisoorten uit de hele wereld die op ieder moment bekeken en verkocht kunnen worden.” Door de interne kennis en expertise neemt Lei Import ook de adviesrol op zich in het voortraject en tijdens uitvoering van projecten, groot en klein. “Als we een project mee opstarten, dan zijn we van begin tot eind betrokken. We volgen het project vanaf de architect, zodat we precies inzicht hebben op wat er nodig gaat zijn en hoe wij daarin kunnen adviseren en aanleveren,” aldus Rob.

En projecten zijn er genoeg! Rob; “Een project kan van alles zijn. Variërend van een kerk tot nieuwbouw, alleen een dak of een compleet gebouw met gevelbekleding van leisteen. Alles hebben we wel eens voorbij zien komen. Bij Lei Import richten we ons vooral op restauratie, renovatie en nieuwbouw.” Zo heeft Lei Import een grote rol gespeeld binnen diverse projecten voor onder andere de Efteling, Het Rijksmuseum in Amsterdam en de Daaf Geluk school te Haarlem. Indrukwekkende projecten, die telkens weer een bron van inspiratie blijken en waar potentiële opdrachtgevers mee getriggerd worden. Want ook op het gebied van potentiële opdrachtgevers en projecten hebben diverse verschuivingen plaatsgevonden. “Voorheen was het vooral de architect of aannemer die naar ons toekwam voor advies en/of een samenwerking,” zo vertelt Rob. “Tegenwoordig hebben we daarbij ook steeds meer te maken met particulieren. Men gaat zelf op zoek naar dat unieke materiaal wat ze willen gebruiken, zonder daar een tussenpersoon bij in te zetten.” Een verschuiving die veroorzaakt is door de aandacht voor kwaliteit en ‘gevoel’ bij het materiaal. Eigen initiatief van de opdrachtgever komt steeds vaker voor, zo is de ervaring van Lei Import.

De particulieren zijn een uitdaging, dat dan weer wel. Rob; “Naar mijn idee is het bijna onmogelijk om een particuliere markt te benaderen met dit specifieke materiaal. Er zijn zo immens veel aanbieders van bouwmaterialen, dat onderscheiden en opvallen écht moeilijk is. We proberen dat natuurlijk wel, om ze te laten zien wat er allemaal mogelijk is.” Hun eigen kennis en ervaring maakt Lei Import sterk. “We adviseren vooral heel erg goed, en zorgen er ook voor dat de juiste leidekkers, passend bij de diverse projecten, aan de slag gaan. Op die manier vertalen wij onze kennis en expertise naar de uitvoering.”

Leisteen ziet er strak en natuurlijk uit als het op de daken ligt. Maar in de samenleving en economie van tegenwoordig zien we steeds vaker innovatieve producten zoals zonnepanelen, iets wat niet goed past in het strakke beeld van leisteen. “Innovatie is natuurlijk ook belangrijk voor ons. We zoeken continu naar manieren om innovatie te verwerken zodat het geen afbreuk doet aan de stijl van natuurleien,” zo vertelt Rob. “Bij vragen uit de markt denken wij mee over passende oplossingen. Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden die perfect aansluiten bij de verwerkingsmethode en het beeld van een natuurleien dak. Zo blijft innovatie belangrijk en blijven we er mee bezig. Daarnaast is leisteen zelf ook enorm duurzaam en gaat het ruim 80 jaar mee. Dan zijn de miljoenen jaren oude natuurleien zelf natuurlijk niet echt innovatief, maar wel essentieel in het kader van duurzaamheid.”

Het doel van Lei Import is de markt bewust maken van de mogelijkheden en kwaliteit van leisteen als bouwmateriaal. Een juiste positionering kiezen voor het product en dit op deze manier verder kunnen promoten. Rob vertelt; “We proberen leisteen te promoten en positioneren als een duurzaam en juist níet duur product. Het is esthetisch een ontzettend mooi product, iets wat men moet weten en zien. We willen van leisteen een toegankelijk product maken en onder de aandacht brengen van talloze potentiële doelgroepen.” Een promotie die vanuit passie wordt gedaan door Lei Import. “Vanuit ons eigen enthousiasme vertellen we ons verhaal en het verhaal van leisteen. We focussen echt op goede begeleiding en advies. Geheel vrijblijvend, want we willen onze kennis en passie in eerste instantie vooral delen en uiteindelijk de juiste natuurlei voor het project leveren!”