“Al 70 jaar een begrip in de regio”

door: appart

Reuver Ruim 70 jaar geleden zag ‘De Geeterie’ het levenslicht; het eerste niet-keramische bedrijf in Reuver. En iedereen in de omgeving van Reuver kent de officiële naam: Metaco Tooling. Dré Hermans, huidige eigenaar, nam het bedrijf in 2007 over en heeft veel ontwikkelingen én obstakels meegemaakt.

Als gereedschapmakerij maakte Metaco Tooling in het verleden vooral matrijzen, met af en toe een model tussendoor. Maar, dat is door verschuivingen in de markt vandaag de dag veranderd. Dré: “Een matrijs is een vorm voor kunstproducten. Modellen zijn weer de 3D vormen die gieterijen nodig hebben. Door een duidelijke verschuiving in de markt maken wij bij Metaco Tooling nu onder andere ook veel prototypes voor onze opdrachtgevers.” De veranderingen in de markt zijn dus voelbaar voor Metaco Tooling en eisen een andere manier van werken en ontwikkelen. In alle branches is innovatie een vaak gehoord begrip; dat geldt ook voor de wereld van Metaco Tooling. “De vraag naar matrijzen en modellen is alleen maar afgenomen de laatste jaren. Daarom moesten ook wij meer gaan innoveren en kijken naar andere producten die we kunnen ontwikkelen”, zo vertelt Dré. “Prototypes zijn nu een van onze belangrijkste producten, net zoals onze nieuwe stalen modellen.”

We hechten altijd waarde aan de kwaliteit van het door ons geleverde eindresultaat.

De opdrachtgevers van Metaco Tooling zijn divers, en dus ook het productenbestand. Technische onderdelen voeren de boventoon. Dré; “Er moet dan gedacht worden aan onderdelen voor machines, vrachtwagens of treinen. Spuitgiet matrijzen voor kunststof producten worden door ons ontwikkeld en geproduceerd. Daarnaast produceren wij matrijzen die al door onze opdrachtgevers zijn ontwikkeld, dit zijn voornamelijk prototypes voor de automotive industrie.

Voor een buitenstaander klinkt dit als vreemde onderdelen, maar voor Metaco Tooling is het dagelijkse kost. Zij onderscheiden zich in maatwerk, snelheid en persoonlijk contact. Dré vertelt; “Zo’n spuitgietmatrijs kent wel honderden onderdelen. Wij ontwikkelen en produceren een dergelijke matrijs in 3 maanden, wat in onze branche echt ontzettend snel is. Daar kunnen wij ons sterk op onderscheiden en zetten we ook echt neer als onze meerwaarde.”

Een rondvraag leert ons dat rondom Metaco Tooling nog steeds het beeld van de ouderwetse gieterij bestaat. Echter is, mede door de ontwikkelingen in de markt, Metaco Tooling een hedendaags, modern bedrijf. “We werken het liefste met 3D-modellen”, aldus Dré. “Door het werken met deze modellen kan de machine veel werk voor ons uitvoeren. Dit zorgt voor snelheid, maar ook precisie.” Samen met 4 collega’s is Dré dagelijks bezig met het werken met deze machines, het uitwerken van maatwerk 3D-tekeningen, onderdelen frezen en modellen maken. Divers werk, dat blijkt. Dré; “Al mijn collega’s zijn breed inzetbaar. Iedereen heeft zijn eigen kracht, maar kan eigenlijk op alle fronten ondersteunen. Dat is het sterke aan ons team. We mogen dan klein zijn, maar hebben wel álle benodigde kennis in huis!”

De klantengroep van Metaco Tooling is veelal een vaste kern. “Soms komt er een nieuwe opdrachtgever bij, maar dat gaat vooral via-via. Klanten kwamen in het begin vooral via mond-tot-mond reclame bij ons uit en we haalden veel klanten uit ons eigen netwerk”, aldus Dré. Hoewel de relaties van Metaco Tooling hoofdzakelijk Nederlands zijn, wil er nog wel eens een buitenlands bedrijf op de stoep staan. “Juist omdat wij zo snel kunnen leveren en maatwerk realiseren, hebben wij een goede naam opgebouwd. Zoiets spreekt zich rond, en soms zie je dat dit zelfs tot over de landsgrenzen reikt.”

De huidige klandizie van Metaco Tooling is een gemêleerde mix van bedrijven, maar de contactpersonen zelf zijn vaak de technische vakmensen die snappen welke technische facetten uitgeoefend worden binnen de muren van Metaco Tooling.

Hoewel de branche en het werk van Metaco Tooling erg specifiek is en er geen overload aan gereedschapmakerijen is in Nederland, blijft onderscheiden toch belangrijk. Dré richt zich daarbij vooral op maatwerk. “Grotere organisaties accepteren vaak kleine opdrachten niet omdat het te duur is om maatwerk te realiseren. In dat gat springen wij, omdat wij ook de technische mogelijkheden in huis hebben om dit maatwerk te leveren voor onze opdrachtgever.” En natuurlijk staat bij Metaco Tooling ook de kwaliteit voorop. “We hechten altijd waarde aan de kwaliteit van het door ons geleverde eindresultaat. Hierdoor zijn we soms wat duurder dan een concurrent, maar dat kunnen we ook rechtvaardigen. Onze opdrachtgevers weten dat ze bij ons maatwerk van hoge kwaliteit kunnen verwachten.”

Dré kijkt als eigenaar van Metaco Tooling terug op roerige jaren. De heftige crisis eiste ook zijn tol in de technische branche en heeft Metaco Tooling niet onberoerd gelaten. Dré; “Ik ben er het meest trots op dat we de afgelopen 10 jaar zijn doorgekomen. Veel collega-bedrijven zijn destijds omgevallen, maar dat hebben wij weten te voorkomen.” En na de crisis bleek de toekomst vol potentie. “Nu komen er meer dan voldoende opdrachten binnen en plukken we de vruchten van de investeringen in machines en personeel die we al vóór de crisis hebben gedaan…”