‘Als een kind in de snoepwinkel’

door: appart

Venlo In hartje Venlo vinden we de nostalgische snoepwinkel ‘Snoepwinkel Truuske’. Iedereen die daar naar binnenloopt voelt zich letterlijk weer kind in een snoepwinkel. Een reis terug naar grootmoeders tijd, kent u het nog?; Sokkerpéak, judenvet, zoethout en framboos zuurtjes.

Op 25 augustus 2016 opende Angelique samen met haar man Frits snoepwinkel Truuske in de Venlose binnenstad. Het pand aan de Parade in Venlo is het ouderlijk pand van Angelique, haar ouders hebben op dat adres 36 jaar horecaonderneming café Carrousel gehad. Door een ongeval was Angelique genoodzaakt te stoppen met haar toenmalige werk en passie; met kinderen werken. “Toch blijft dat met kinderen werken altijd borrelen”, zo vult ze zelf aan. Het pand van haar ouders stond al enige tijd leeg en dan komt er al snel een idee; een echte, ouderwetse snoepwinkel! De winkel is vernoemd naar de moeder van Angelique die Truus heette. Angelique voegt daaraan toe: “Toevallig was de openingsdatum ook de verjaardag van mijn moeder, dat was een mooie samenloop van omstandigheden.”

Je bent nooit klaar als ondernemer, je blijft leren en dat moet je blijven doen. Het houdt ons bij de les

Nog steeds zijn er mensen die de snoepwinkel ontdekken. De winkel zorgt voor een ware beleving; je gaat even terug in de tijd. “Iedereen die binnenkomt heeft een herinnering aan vroeger, aan een buurtwinkel of een sigarettenboer, iedereen. Van jong tot oud,” zo zegt Angelique. Dat was ook precies de bedoeling. “We wilden dat de winkel oud werd, want dat is waar mensen naar terug verlangen en dat merk je nu ook echt. Nostalgie vangen in een winkel was onze droom.” Daarnaast moest de winkel een link zijn naar haar ouders, een ode aan de moeder en oma die haar kinderen en kleinkinderen altijd verwelkomde met de lekkerste snoepjes.

Eerlijke snoepwinkel

Een belangrijk kenmerk van de snoepwinkel is dat het een eerlijke snoepwinkel is. Alle snoepjes die in huis worden gehaald worden eerst onder de loep genomen. Er wordt onder andere gekeken naar de AZO kleurstoffen en of er zo min mogelijk, of liever geen, gluten in de producten zitten. In de hele winkel en in de webshop zijn alle snoepjes voorzien van symbooltjes, zodat iedereen kan zien wat er in de producten zit. Naast de oud Hollandse snoepjes, drop en schepspullen, fudge en de losse snoepjes op de toonbank, hebben ze ook een assortiment suikervrije snoepjes.

Om het plaatje helemaal af te maken kunnen kinderen zich uitleven aan de keukentafel. Op woensdag- of zaterdagmiddag kunnen kinderen met hun kinderfeestje terecht bij de snoepwinkel. De kinderen kunnen dan een snoepautomaat maken of een snoepboompje van spek. Maar ook dit geldt voor alle leeftijden tot bejaarden aan toe. “Als je maar van knutselen houdt”, voegt Angelique daaraan toe.

Angelique straalt enorme trots en passie uit, als ze het heeft over haar snoepwinkel. “De winkel is ontstaan met een gevoel en het doen van iets wat je leuk vindt. Dat heeft goed uitgepakt. We zijn enorm blij met Snoepwinkel Truuske!’’ Met Angelique’s creativiteit zijn er nog ideeën genoeg voor de toekomst. Ze heeft in ieder geval één duidelijke wens voor de toekomst; “Als ik er ooit mee stop, op gepensioneerde leeftijd, dan zou het toch wel heel erg mooi zijn als de zaak een begrip is geworden. Dat Snoepwinkel Truuske onlosmakelijk aan de Venlose binnenstad is verbonden.’’