‘Het kleinere bedrijf heeft voordeel’

door: appart

Reuver Hout Import Reuver is – zoals veel andere bedrijven – als familiebedrijf gestart en heeft dit tot de dag van vandaag weten vol te houden. Het bedrijf is niet de grootste in de markt, maar streeft daar ook niet naar. Hout Import Reuver ziet namelijk de voordelen en kansen van een bedrijf dat in verhouding klein blijft. Maar welke voordelen zijn er, en hoe speel je daar op in?

De broers Jac en Wiel Schoolmeesters begonnen op 1 april 1973 met een handelsbedrijf in voornamelijk spaanplaten. Met 3 medewerkers leverde men spaanplaten aan de handel in geheel Nederland. Eind jaren '70 schakelde men langzaam over naar regionale leveringen van plaatmaterialen aan interieurbouw en meubelindustrie. Tot op de dag van vandaag is het een zelfstandig opererend bedrijf dat voorziet in leveringen van plaatmaterialen. Dat Hout Import Reuver niet meer levert dan plaatmaterialen zorgt ervoor dat het bedrijf nog tamelijk klein is gebleven. Dit betekent dat zij onafhankelijk, gedegen en flexibel kunnen zijn, wat volgens Tim Schoolmeesters een enorm voordeel is.

Een kleiner bedrijf betekent dat er kortere lijnen zijn. Bovendien heeft iedereen in het bedrijf behoorlijk wat inbreng, wat zorgt voor frisse ideeën en een hoge betrokkenheid. “Communicatielijnen en omgangsvormen zijn heel anders dan bij grote bedrijven. De jongste werknemer hier heeft bijvoorbeeld weleens commentaar op de directeur. Dat houdt je als bedrijf scherp.” Dit past goed bij de visie van het bedrijf, namelijk flexibel zijn, klein blijven en heel gestaag groeien. Het hoeft allemaal niet zo snel te gaan bij Hout Import Reuver, want wanneer je veel groter wordt, krijg je ook problemen met capaciteit. Op maximale capaciteit draaien is voor het bedrijf veel wenselijker.

Communicatielijnen en omgangsvormen zijn heel anders dan bij grote bedrijven. De jongste werknemer hier heeft bijvoorbeeld weleens commentaar op de directeur. Dat houdt je als bedrijf scherp.

Vele mensen wensen een groot bedrijf dat geweldig loopt, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd even haalbaar. Grote bedrijven krimpen steeds meer in tijden van economische crisis, terwijl de kleinere bedrijven gemakkelijker overeind kunnen blijven staan, doordat zij niet altijd die enorme bestellingen hoeven te krijgen om te blijven bestaan. Hout Import Reuver heeft een heldere visie die het met trots voortzet. Zij blijven gewoon afhankelijk, gedegen en flexibel; een bedrijf waarmee men graag zaken wilt doen.