‘Milieutechniek Reuver’

door: appart

Reuver Het lijkt een wereld op zichzelf te zijn: de wereld van de asbestsanering. Woorden die al snel te binnen schieten zijn ‘gevaarlijk’, ‘ongezond’ en ‘schadelijk’. Voor Ralph en Patrick hoort asbest daarentegen gewoon bij de dagelijkse kost, binnen hun bedrijf Milieutechniek Reuver. “Als mensen asbest horen, schieten ze al vaak in een stuip”. Nergens voor nodig, aldus Ralph, het valt allemaal hartstikke mee. Het is geen gevaarlijk werk, zolang de beschermende maatregelen nageleefd worden. Wij vroegen hem naar de aparte wereld van de asbestsanering.

Sinds 1 september 2015 bestaat Milieutechniek Reuver, een zusteronderneming van de Thijssen Emans Groep. Binnen het bedrijf verzorgt Patrick het buitenwerk en Ralph het binnenwerk, samen coördineren ze de uit te voeren werkzaamheden. De start van het bedrijf stond in het teken van alles op de rit krijgen. De asbestwereld is een wereld met strengere regels dan andere vakgebieden, met onder andere verschillende certificaten en veiligheidsmaatregelen. Voordat Milieutechniek Reuver operationeel werd moesten deze stappen allemaal goed doorlopen worden. In december was dit proces klaar, waardoor het echte werk kon beginnen.

Je wilt niet op je naam hebben staan dat een van je werknemers schade oploopt.

“Stapje voor stapje zijn we aan het groeien, maar ik moet zeggen: het gaat rap!”. Ralph geeft aan dat ze het meer dan druk genoeg hebben met de saneringswerkzaamheden. Oftewel, ze hebben niks te klagen voor een onderneming in haar beginfase. Toch komt er veel kijken bij een correcte behandeling van asbest. Zo is er een verschil tussen DAV (Deskundig Asbestverwijderaar) en DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering). Als je werkzaam bent als DAV, ben je actief bezig met asbest saneren. Alle werknemers van Milieutechniek Reuver zijn opgeleid tot DTA, ofwel toezichthouder. Zij mogen ook DAV’s aansturen. Op deze manier kan het bedrijf garanderen dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Daarnaast vereist het werken met asbest een aantal maatregelen. Elke saneerder dient een speciaal pak aan te hebben, waarbij ook de armen en benen worden afgeplakt. Ook moet elke werker onafhankelijke lucht inademen, waarvoor ze een eigen luchtfilter dienen te hebben. Tenslotte is het van groot belang om kwalitatief materiaal in eigen beheer te hebben.

“Je wilt niet op je naam hebben staan dat een van je werknemers schade oploopt”, aldus Ralph. Een manier waarop deze schade voorkomen wordt, is een decontaminatiesluis. Dit is een mobiele ruimte die ingedeeld is in drie compartimenten, namelijk een vuile, een douche en een schone. Na alle werkzaamheden rondom asbest, doen medewerkers hun vuile kleding uit, vervolgens gaan ze onder de douche, waarna ze hun schone kleren weer aantrekken. Alle schadelijke stoffen blijven als het ware gevangen in het vuile compartiment. Dit betekent dat je, wanneer je vier diensten draait op een dag, je ook vier keer per dag onder de douche staat. “Meestal zijn onze medewerkers als ze thuiskomen wel goed schoon!”, grapt Ralph hierover.

De overheid heeft besloten dat alle asbesthoudende daken in 2024 weg moeten zijn, waarvan er nog heel veel zijn. Er is dan ook nog genoeg werk aan de winkel voor Milieutechniek Reuver. Hun kracht? De samenwerking met Thijssen Emans en diverse connecties in de bouwwereld zorgen ervoor dat ze het complete traject kunnen aanbieden. Dit loopt van asbestsanering naar sloop tot opbouw en het plaatsen van nieuwe daken. Volledig ontzorgen, dat is wat ze doen. Als je meer wil weten over asbest, de sanering hiervan of subsidiemogelijkheden, bekijk dan de website die appart heeft mogen realiseren voor Milieutechniek Reuver op www.milieutechniekreuver.nl.