‘Van Pas’

door: appart

Reuver Mourad Doudouh en Aijiththan Loganathan, twee jongens van begin twintig, maar toch al zeer gedreven. Waar Mourad een situatie als zwart-wit ziet, helpt Aijiththan om een middenweg te vinden. “Plus en min trekken elkaar aan. Min en min stoten elkaar af”, aldus Mourad. Door hun jeugd op de Donderberg in Roermond hebben zij ervaren dat kansen hier niet voor het oprapen liggen en dat je hard moet werken wanneer je iets wil bereiken. Wilskracht is de kern van het verhaal over de ontwikkeling van hun missie: anderen helpen. Oktober 2015 kenmerkte de geboorte van hun onderneming Bijles Van Pas.

Wanneer je op de Donderberg opgroeit, zie je veel verschillende mensen om je heen. Er zijn mensen die geen kansen aangeboden krijgen, er zijn mensen die aangeboden kansen niet grijpen, en er zijn mensen die zelf op zoek gaan naar kansen en deze creëren. Mourad en Aijiththan behoren bij deze laatste categorie. Dit is echter niet makkelijk, omdat er in de wijk weinig is om op te leunen. Het grootste deel van de mensen is van allochtone afkomst, waarvan ouders niet goed weten hoe ze het beste kunnen bieden aan hun kinderen, aldus beide heren. Door deze onwetendheid plaatsen ze zichzelf onder de autochtonen in de maatschappij, waarbij de kracht van hun eigen kinderen regelmatig wordt onderschat.

Plus en min trekken elkaar aan. Min en min stoten elkaar af.

Met een enorme dosis wilskracht en een flinke portie doorzettingsvermogen hebben Mourad en Aijiththan het ver geschopt. Mourad met zijn HBO Technische Natuurkunde en toekomstvisie op een universitaire master, Aijiththan met zijn universitaire Technische Bedrijfskunde en werkzaamheden in de Roermondse politiek. Beiden willen anderen helpen, ze willen een voorbeeldfunctie invullen voor de jeugd van de Donderberg. Zoals Mourad naar zijn oudere broer opkijkt, wilde Mourad diegene zijn voor zijn jongere broertje. Samen met Aijiththan besloot hij zijn broertje te helpen, met als resultaat Bijles Van Pas. Hun eerste leerling was daarmee een feit.

Bijles Van Pas benadrukt drie kernwaarden die nodig zijn om het te maken in het leven. Kracht, Kennis en Kansen. Hulp bieden om deze kernwaarden te bereiken heeft volgens de heren echt nut. Ze helpen dan ook veel mensen vrijwillig. Waar een wil is, is een weg. Die weg wil Van Pas maken. De waardering die ze krijgen weegt zwaarder dan de inkomsten. “We zijn Van Pas gestart voor hen, niet voor ons”. Hun doel? Zelf leren, anderen onderwijzen en anderen helpen. De kracht zit in het doorzetten, dit voorbeeld bieden ze ook aan hun leerlingen. Van Pas maakt trappen en beklimt ze. “Het laatste wat je mij hoort zeggen is ‘ik geef het op’”.