‘Philharmonisch Gezelschap’

door: appart

Reuver Het is één van de oudste verenigingen in Reuver: de harmonie. Zij maken met hun Philharmonisch Gezelschap al 146 jaar muziek op een zo hoog mogelijk niveau, waarbij gezelligheid en plezier centraal staan. Herbert van Leipsig, president van het gezelschap, blikt vooruit op het 150-jarig bestaan en de toekomst van de Reuverse harmonie.

Herbert is zelf al sinds 1975 lid van de harmonie. Hier heeft hij twintig jaar hobo gespeeld, waar hij in 1995 mee gestopt is. In 1998 kwam Herbert in het bestuur terecht. In 2004 werd hij vicepresident, wat in 2012 veranderde naar de functie interim president. Sinds 2015 is hij officieel actief als president van het Philharmonisch Gezelschap. Het 150-jarig bestaan van de harmonie moet een groot festijn worden, ook voor het dorp. “We zijn een maatschappelijk betrokken vereniging, daarom moeten we iets terugdoen voor het dorp”, aldus Herbert. De voorbereidingen voor het jubileum zijn inmiddels gestart. “Het is veel nadenkwerk, maar wel leuk nadenkwerk.”

We proberen onze sponsoren altijd zo goed mogelijk te behandelen.

De harmonie telt tegenwoordig ongeveer zestig spelende leden in alle soorten en maten. Jong en oud zijn vertegenwoordigd, zowel jongens als meisjes, amateurs en beroeps. “Je kunt het zo gek niet bedenken, of er zit er wel één tussen”, aldus Herbert. Het jongste lid is 15 jaar, terwijl het oudste lid de 80 al gepasseerd is. “Het is echt een doorsnee uit de bevolking”, legt Herbert uit. Veel van de leden zijn er als kind ingegroeid. Latere instromers lijkt het leuk en zij komen vragen of ze mee mogen spelen. Toch is er een krimp in het aantal leden zichtbaar: op het hoogtepunt speelden er negentig muzikanten mee. Deze krimp wordt met name veroorzaakt door natuurlijk verloop, maar ook door te geringe aanwas van het aantal eigen jeugdleden. Een belangrijk speerpunt is op dit moment dan ook de jeugd.

Kinderen lijken steeds minder belangstelling te hebben voor muziek, en wanneer deze belangstelling er wel is, ebt deze na een aantal jaar alweer weg. “Muziek maken lijkt minder cool dan sporten voor kinderen”. Om dit tegen te gaan, probeert de harmonie kinderen van groep 3 t/m 6 op school te enthousiasmeren voor muziek, in de hoop dat dit enthousiasme blijft. Het is echter moeilijk concurreren met bijvoorbeeld sportverenigingen, waar je na een training al gelijk kunt meespelen. “Een muziekinstrument bespelen is echter een groeiproces van enkele jaren”, aldus Herbert.

Het soort muziek dat het gezelschap speelt varieert heel erg. Zo zijn er klassiek getinte stukken, bijvoorbeeld een ouverture, maar ook een Deep Purple medley, marsmuziek en Duitse muziek. Hierin is wel een verschuiving zichtbaar, namelijk van klassiek naar modern en eigentijds. Dit mede om de jeugd meer aan te trekken en erbij te houden: de harmonie heeft echt meer jeugd nodig. De bezetting moet namelijk groot genoeg zijn voor de evenementen waar de harmonie aan deelneemt. Eind dit jaar gaat het gezelschap voor het eerst in tien jaar op concours. Daarnaast geven ze tweemaal per jaar een concert, een in het voorjaar in Reuver en een in het najaar buiten het dorp. Verder doen ze mee aan de carnavalsoptochten, Sint-Maarten, Koningsdag en geven ze jaarlijks een nieuwjaarsconcert.

De financiële bijdrage van onze sponsoren maakt veel mogelijk, waarvoor de harmonie erg dankbaar is. “We proberen onze sponsoren altijd zo goed mogelijk te behandelen. Dit maakt het niet alleen leuk voor ons, maar ook voor hen.” Een bloemetje of een serenade bij een belangrijke gebeurtenis: het hoort erbij. Zo is het Philharmonisch Gezelschap een leuke vereniging met echt familiegevoel. “De harmonie-familie”, lacht Herbert.