‘De gemeente Beesel’

door: appart

Beesel ‘De grenzen aan de groei’, een rapport uit 1972 van de Club van Rome waarin de uitputtingsproblematiek centraal staat. Tevens is dit rapport de oorsprong van de passie van de Beeselse oud-wethouder Ton Verlijsdonk, namelijk duurzaamheid. “Als we met elkaar wereldwijd niks gaan doen, dan gaat het volledig mis.”

Toen Ton in 1974 de politiek in ging, nam hij duurzaamheid meteen in zijn portefeuille. Sindsdien streeft hij naar een milieubewuster en zuiniger Beesel, en dat is niet zonder resultaat. Op initiatief van Ton vond in 2012 een inspiratie dag plaats rondom het thema ‘duurzaam wonen en leven’. “Alle aanwezigen werd gevraagd: ‘Wat wil Ton zien als hij in 2030 over de gemeente vliegt’. Hier kwam uit dat Beesel dan geheel verduurzaamd moet zijn.” Op deze dag hoorde Ton voor het eerst van ‘De Knop Om’: een prijsvraag van de overheid om energiebesparing te realiseren op lokaal niveau. Een project dat het meedoen waard is.

Het plan van aanpak was ingezonden en, jawel, uitgekozen tot één van de laatste zes kanshebbers. Na een laatste pitch voor de jury was het duidelijk: het plan van Ton was de winnaar. Dit kenmerkt het begin van de Groene Vogel in 2013, waarmee de pilot rondom het verduurzamen van de wijk Heyencamp in Beesel begon. Het ministerie was tevreden over het resultaat van deze pilot, maar dit was niet voldoende. “Het gaat moeizaam om burgers en bedrijven zodanig bewust te maken van het klimaat dat er een gedragsverandering plaatsvindt”, aldus Ton. Zij moeten namelijk niet alleen kennis hebben van de gevolgen van duurzaamheid, maar dit ook willen toepassen in hun woning of onderneming.

Als we met elkaar wereldwijd niks gaan doen, dan gaat het volledig mis.

Na de pilot in de wijk Heyencamp, heeft de Groene Vogel meegedaan met een pilot in Midden-Limburg, met als doel om woningen twee energielabels omhoog te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een woning met energielabel C naar energielabel A, en van energielabel B naar energielabel A+. Eerder dit jaar is deze pilot afgerond, waarmee we veel kennis en ervaring hebben opgedaan. Dit zal de ontwikkeling van duurzaamheid in de praktijk bevorderen. Duurzaamheid is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het leven van de mens. “Een duurzaam huis is erg comfortabel om in te wonen maar ook rendabel: het betaalt zichzelf terug”, vertelt Ton.

De ideale samenleving over 20 jaar? “Dan draait de samenleving niet meer op fossiele energie, maar op groene energie.” Op dit moment werkt Ton aan de Gieterij, wat naar eigen zeggen een mooi en bijzonder project is. Deze oude fabriek in Reuver, waar appart sinds dit jaar ook gevestigd is, wordt compleet gerenoveerd. Het uiteindelijke doel voor dit gebouw? “Duurzaamheid natuurlijk!”, lacht Ton.