‘Stomydo’

door: appart

Reuver Wanneer je om je heen kijkt, zie je allerlei verschillende mensen. Je kunt vaak direct zien of iemand een gebroken arm heeft, of misschien een gekneusde voet. Maar kun je ook zien of iemand een stoma draagt? Het antwoord op die vraag is: "Nee". Toch is het leven van veel stomadragers niet zo normaal als het van de buitenkant lijkt. Wij zijn in gesprek gegaan met Peter Cox, oprichter en eigenaar van het bedrijf Stomydo. Het doel van Stomydo? Het leven van stomadragers aangenamer maken.

Een stoma is een medische oplossing voor mensen met darmproblemen, waarbij een kunstmatige opening wordt gemaakt om een lichaamsholte te verbinden met de buitenwereld. Het biedt dus een oplossing voor darmpatiënten, waardoor ze vaak meer energie krijgen en positiever in het leven staan. Toch vereist een stoma veel tijd om te verzorgen en kan het huidirritaties veroorzaken. Peter werd in de zomer van 2005 benaderd door een vriend, Jan, met de vraag of hij iets kon ontwikkelen waarmee hij zijn stoma snel en goed kon verzorgen, met name na een lekkage. “Het moet makkelijker kunnen, bedenk er iets voor!” was de boodschap. Peter ging hiermee aan de slag, maar met het overlijden van Jan in 2006 stagneerde het proces. De motivatie om een oplossing te ontwikkelen bleef enkele jaren weg, tot Peter besloot om het ontwerp 7 jaar later, in 2013, weer op te pakken. Inmiddels is Stomydo de tweede Nederlandse fabrikant voor stomahulpmiddelen.

Een vaatwasser heb je niet nodig, dat kan ook met de hand. Maar het zorgt wel voor meer gemak. Dat is hier niet anders mee

Het ontwerp dat Peter weer oppakte in 2013, was het ontwerp van een stomadouche. Een innovatief medisch hulpmiddel om stoma’s snel en goed te verzorgen, met als doel om het leven van stomadragers aangenamer te maken. Het ontwikkelen van zo’n douche brengt volgens Peter verschillende uitdagingen met zich mee. Peter wilde de stomadouche CE gekeurd hebben, oftewel een markering dat het product aan de eisen van de Europese Unie voldoet. De reden hiervoor is dat zorgverzekeraars het product dan kunnen aanbieden in hun verzekeringen. Daarnaast is het belangrijk dat het product voor iedereen werkt, de ervaring van de gebruiker is hierbij het uitgangspunt. Het is met name belangrijk dat de stomadouche de huid goed afdicht, bij elke gebruiker. Ook moet de waterstraal prettig zijn voor iedereen. Om dit te realiseren ging Peter aan de slag met verschillende ervaringsdeskundigen, die het product testten en beoordeelden op verschillende aspecten.

Deze samenwerking met ervaringsdeskundigen leidde naast het snel verzorgen van een stoma ook tot andere onverwachte bijkomende voordelen. Zo zorgt de reiniging met lauwwarm water voor een zachtere huid, een betere doorbloeding, een vermindering van huidirritaties en het helpt om plakresten van de stoma weg te halen. Dit alles zorgt voor een betere plak van de stoma, wat de stomadrager vertrouwen geeft dat er geen lekkage op gaat treden. Hierdoor wordt de mogelijkheid om weer meer buitenshuis te doen samen met de kwaliteit van leven verhoogd. Ondanks al deze bijkomende voordelen is het lastig om de stomadouche op de Nederlandse markt te brengen. Doordat de verzorging van stoma’s al lang op dezelfde manier gebeurt, is innovatie hierin moeilijk. Toch is de huidige manier van verzorging met gaasjes, volgens Stomydo achterhaald. Het verzorgen met gaasjes zorgt voor veel materiaalverbruik, met name bij mensen met veel problemen met de stoma. Voor deze mensen heeft de stomadouche dan ook de meeste toegevoegde waarde.

Peter Cox omschrijft de stomadouche als een middel om het gemak van stomadragers te vereenvoudigen. Hierbij vergelijkt hij de stomadouche met een vaatwasser: “Een vaatwasser heb je niet nodig, dat kan ook met de hand. Maar het zorgt wel voor meer gemak. Dat is hier niet anders mee”. Mensen met veel stomaproblemen bloeien op met behulp van de stomadouche. Volgens Peter heeft het dan ook enkel tijd nodig om de stomadouche een begrip te maken binnen Nederlandse zorginstellingen.

Naast de stomadouche heeft Stomydo ook andere producten ontwikkeld om het leven van stomadragers aangenamer te maken. Kijk op www.stomydo.nl voor meer informatie en alle producten.