‘Open Coffee Weert’

door: appart

Weert Uit eigen ervaring konden Joke van der Mast en Stephan Caris spreken over hoe moeilijk het kan zijn om te netwerken, maar zeker ook over het belang ervan. Dat is precies de reden waardoor zij gedreven werden om in navolging van de bestaande Open Coffee-bijeenkomsten de afdeling Open Coffee Weert te organiseren. Wij spraken Joke en Stephan over deze bijeenkomsten en wat hun drijfveer hierin is.

Stephan, afkomstig uit de accountantswereld en Joke, samen met haar man handelend in antiek en verzamelobjecten, ontmoetten elkaar op een netwerkbijeenkomst in Roermond. Beiden hadden de ervaring dat mensen die voor het eerst naar netwerkbijeenkomsten gingen, last hadden van een knoop in de maag van de zenuwen, terwijl het toch een open ontmoeting zou moeten zijn waar geïnteresseerden tips en advies kunnen uitwisselen.Toen de kans zich voordeed en er een plek in Weert kwam, hadden ze samen snel besloten om die kans te grijpen.

Open Coffee Weert is in december 2013 gestart met zo’n vijf a zes deelnemers. Een eerste bijeenkomst werd georganiseerd in april 2014, met een opkomst van ongeveer 35 belangstellenden. Door actief bekendheid te zoeken voor Open Coffee Weert via lokale en sociale media, groeiden hun bijeenkomsten van honderd deelnemers in september 2014, tot 160 deelnemers in maart 2015 en tot 706 leden op dit moment.

externe bedrijven, zowel non-profit als profit-ondernemingen, van handel tot productie

Stephan en Joke willen mensen de kans geven om zich zakelijk te verbinden. Daarom organiseren ze maandelijks een netwerkbijeenkomst. Tijdens deze netwerkbijeenkomsten zullen zij als vanouds actief bezig zijn om mensen met elkaar in contact te brengen, door onder andere de nieuwelingen aan andere leden voor te stellen en te vragen of ze behoefte hebben aan een netwerkbuddy. De bijeenkomsten zullen vanaf 2016 aansluiten aan kantoortijden, tussen 17.00 en 19.00 uur. Ze streven ernaar om tijdens zo’n bijeenkomst in een kwartiertje een actueel thema aan bod te laten komen, bijvoorbeeld informatie over fiscaal of juridisch gebied. De bijeenkomsten zijn interessant voor ondernemers, ZZP’ers, accountmanagers en maatschappelijke en politieke organisaties.

Naast netwerkbijeenkomsten willen ze ook bedrijfsbezoeken gaan organiseren. Bij de bedrijfsbezoeken kan het gaan om “externe bedrijven, zowel non-profit als profit-ondernemingen, van handel tot productie”, aldus Joke en Stephan. Een groep deelnemers kan in de keuken kijken vaneen bedrijf, een presentatie of rondleiding volgen, praten over successen maar ook over valkuilen en natuurlijk: netwerken.

Volgens Joke is het belang van netwerken dat je elkaar iets gunt, en zegt ze: “Als je elkaar iets gunt, kun je elkaar aan het werk houden” en daar draait het in deze economie heel erg om, elkaar aan het werk houden. Waar Joke en Stephan zich hard voor maken is om de zakelijke partners in de regio te verbinden, dit blijkt een proces van de lange adem. Zij willen dit bereiken door niet alleen bijeenkomsten te organiseren maar door actief te zijn voor en achter de schermen om allerlei partijen met elkaar in contact te brengen, door structuur te bieden en personen actief te koppelen. Om dat te bereiken moet er gepraat worden, heel veel gepraat worden.

Open Coffee Weert wil geen “pakkencultuur”, maar wil laagdrempelig zijn. Open Coffee Weert staat open voor iedere zakelijke ondernemer, met of zonder stropdas.