Een persoonlijke aanpak kan het verschil maken

door: appart

Echt Bart Jessen, mede-eigenaar bij Get Real Food en eigenaar bij Get Real Fitness, startte zijn carrière als ondernemer met zijn bedrijf 'Echt in vorm'. Samen met zijn compagnon Joran van Kampen besloot hij in januari 2017 een tweede bedrijf op te richten: 'Echt Gezond', een gezondheidsbar die gezonde maaltijden aanbiedt. Waar waren zij gevestigd? In Echt natuurlijk... En toen beide ondernemingen konden verhuizen naar één gezamenlijk pand kozen ze voor een nieuwe stap; het samenvoegen van de twee bedrijven onder één naam: Get Real Fitness & Food.

Terug naar de start van Get Real Fitness & Food, destijds nog Echt in vorm. Bart vertelt: "Na het afronden van mijn middelbare school wist ik niet echt wat ik wilde gaan doen. Lang judode ik in wedstrijdverband, maar toen ik 15 jaar was stopte ik daar mee. De verplichtingen en het vele weg zijn waren zaken waar ik niet meer zoveel zin in had." Al snel werd een sportieve vervanging gevonden voor de ruimte die judo achterliet. "Ik ben gestart met krachttraining, wat steeds meer richting het bodybuilding begon te gaan. Fitness bleef me enorm aanspreken en na research kwam ik erachter dat ik daar een opleiding in kon volgen. Destijds begon ik aan de cursus fitnesstrainer-A, naast mijn baan bij het bouwbedrijf van mijn vader."

Al snel werd de verdieping gezocht in het fitnessvak. Bart: "Op mijn 21e begon ik met kickboksen. En hoewel ik inmiddels volop kennis had van de krachttraining kon ik niet begrijpen hoe ik beter kon worden in kickboksen. Een vraag die me bezig bleef houden en me zo triggerde dat ik besloot meer te willen weten over sport en beweging en hoe je prestatieverbetering in sport kunt behalen. De keuze voor de opleiding Sport- & Bewegingseducatie aan Fontys Sporthogeschool leek dan ook een logisch vervolg."

De focus op prestatieverbetering en gezond leven
Tijdens zijn opleiding stelde Bart zichzelf het doel om zich verder te ontwikkelen in topsportbegeleiding. Een lastige branche om tussen te komen, zo bleek al snel. "In Nederland is de 'markt' voor topsportbegeleiding vrij klein. Na een succesvolle stageperiode bij Meijers, een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van trainingsmaterialen voor o.a. fitnesslocaties, kreeg ik de kans om daar te blijven", zo vertelt Bart. "Naast hun core-business, trainingsmaterialen, wilden ze ook cursussen gaan geven aan fitnesscentra, welke weer gerelateerd waren aan hun producten. Bart werd o.a. ingezet als trainer en daarnaast werkte hij aan de ontwikkeling van hun (product-gerelateerde) ‘Core Power’ groepsles programma en bijbehorende app. Ook mocht hij een demoruimte voor cursussen van Meijers gebruiken als trainingsruimte. "Na ongeveer een jaar, deels bij Meijers en deels voor mezelf al trainer gewerkt te hebben, besloot ik dat ik toe was om volledig zelfstandig te gaan werken. Toen is dan ook ‘Echt in vorm’ geboren. Echt in vorm was daarin de eerste stap; personal coaching en groepstraining vanuit de sport- en bewegingskennis die ik had opgedaan tijdens mijn studie en eigen ervaring. Ik wilde letterlijk de plaats ‘Echt’ in vorm te krijgen."

Maar daar bleef het niet bij. "Sporten gaat had in hand met gezonde voeding", aldus Bart. En daar kwam dan ook Joran in beeld. "Joran studeerde nog toen ik voor mezelf begon. Steeds vaker spraken we met elkaar over de mogelijkheden om het bedrijf uit te breiden. Onze eerste gedachte was het opzetten van een Smoothie-bar, om zo de combinatie tussen sport en gezond eten te leggen." Na onderzoek en oriëntatie bleek er echter niet voldoende markt en potentieel te zijn voor een dergelijke bar. En dus ging het tweetal verder op zoek naar de juiste aanvulling op voeding-gebied. "Uiteindelijk kwamen we in contact met Nina Bakery. Zij verkopen broodproducten die op artisanale wijze bereid zijn en op basis van hun producten zijn wij een eigen menu gaan ontwikkelen." Op de kaart? Onder andere smoothies, gezonde sapjes, salades, wraps en gevulde pita's. Alles gezond en een aanvulling op een gezonde levensstijl en een sportsessie. Het bedrijf kreeg de naam 'Echt Gezond'.

Twee bedrijven, één visie
Naast Echt Gezond bleef Echt in vorm bestaan. Twee bedrijven die elkaar versterkten en bekende namen werden in, hoe kan het ook anders, Echt en omstreken. Sporten hoort bij een gezonde levensstijl en vice versa. "We probeerden een wisselwerking te creëren tussen de twee bedrijven, maar dit was lastig aangezien het twee locaties in Echt waren." Bart vertelt over het moment dat ze besloten de twee bedrijven daadwerkelijk samen te voegen. "Echt in vorm groeide uit zijn jasje en ik wilde graag verhuizen naar een nieuw pand om daar mijn aanbod uit te breiden met o.a. vrije fitness. Daarbij stuitte ik op een perfecte locatie in Echt, midden in het centrum." Het pand bood volop potentie voor de ontwikkeling van Echt in vorm, maar de verhuurder had oorspronkelijk de insteek om er 2 ondernemers te vestigen. Het voormalige winkelpand was immers zo groot dat er weinig interesse was om het volledige oppervlak te huren. "De verhuurder raakte geïnteresseerd in mijn verhaal en stelde al snel voor om naast Echt in vorm ook Echt Gezond naar het pand te verhuizen", zo vertelt Bart. Een beslissing waar beide eigenaren het snel over eens waren. Bart: "Met de verhuizing werden we ook aan het denken gezet. De bedrijven werden in principe samengevoegd in één pand, moesten we dat dan ook niet met de naam doen? En hoe gingen we dit aanpakken, zodat onze bezoekers echt de verbinding zagen tussen de gezonde levensstijl en het sporten?" Met de visie en dromen van beiden werd al snel besloten dat de naam 'internationale waarde' moest krijgen. "Onze droom was, en is, om uit te breiden en meer mensen te inspireren met onze visie. Een naam die internationaal bruikbaar zou zijn had dan ook de voorkeur. Maar boven dat wilden we vooral af van het woord 'gezond' omdat we nog steeds merkten dat dit een drempel was voor mensen om bij ons naar binnen te stappen." Zo werd dan ook, na flink brainstormen, Get Real geboren. Bart: "Om te laten zien dat het twee concepten en twee ondernemingen zijn die samen zijn gevoegd hebben we ervoor gekozen om zowel fitness als food te benoemen. Dat geeft ons de mogelijkheid om het ook los te gebruiken én zorgt ervoor dat mensen ook alleen voor het sporten of eten bij ons kunnen komen; natuurlijk willen we dat men kiest voor de combinatie van fitness & food, maar daar zijn ze geheel vrij in."

Een persoonlijke aanpak die het verschil maakt
Niet alleen de combinatie van de gezonde levensstijl en het sporten is de meerwaarde van Get Real, ook de visie en werkwijze als het gaat om trainen onderscheidt hen van de 'concurrenten' en de wirwar aan sportscholen die anno 2019 zijn ontstaan. "In de reguliere fitnessbranche ligt er nog maar weinig nadruk op échte, inhoudelijke begeleiding van de sporter", zo vertelt Bart. "Tegenwoordig kun je met een weekendcursus van een paar maanden al aan de slag bij een gemiddelde sportschool en mag je je zelf fitnessprofessional noemen. Iets wat eigenlijk niet kan en de kwaliteit van begeleiding enorm omlaag haalt." En uit eigen ervaring én kennis weet Bart dan ook dat je niet 'zomaar' fitnessprofessional wordt en goede begeleiding kan bieden. "Het menselijk lichaam is dusdanig complex dat het, zelfs met heel veel ervaring en een gedegen studie, nog lastig te begrijpen is. Het snappen van bepaalde bewegingsmechanismen en hoe ons lichaam werkt is daarentegen wel essentieel om goede begeleiding te kunnen bieden." Juist die begeleiding is dan ook één van de speerpunten van Get Real. Begeleiding op persoonlijk niveau, want ieder lichaam is immers anders en heeft verschillende behoeften aan training. Door deze aanpak wordt het sporten serieus aangepakt, wordt er met een goede commitment van de sporter daadwerkelijk resultaat geboekt en is er een grote focus op prestatieverbetering. "We bieden de juiste begeleiding, zowel in personal-training sessies als groepslessen. En natuurlijk bied je maatwerk; als een sporter een specifiek doel heeft gaan we daar met hen mee aan de slag." Deze doelen die kunnen variëren. "We trainen judoka's, motorcrossers en andere sporters die op hoog niveau sporten en ondersteuning zoeken. Maar ook mensen die willen afvallen, specifieke klachten hebben, zich fitter willen voelen of beter willen presteren in het dagelijks leven op het gebied van werk of sport; voor elk doel stellen wij een op maat gemaakte trainingsaanpak op, waar voeding eventueel ook een onderdeel van is."

Dat zowel Bart als Joran serieus met een gezonde levensstijl en sport bezig zijn mag wel duidelijk zijn. "We willen absoluut geen gemiddelde sportschool zijn maar juist onze sporters meenemen in onze visie en leefwijze. Het is een mindset die je moet hebben, alleen dan kun je resultaat boeken", aldus Bart. Een duidelijke aanpak en werkwijze, wat ervoor zorgt dat Get Real dan ook niet gemiddeld is. Serieus sporten met een doel en resultaat bereiken, dat is waar Get Real voor staat. "Bij Get Real kom je om serieus te trainen aan de hand van een programma. Sporters die hier komen weten wat ze moeten doen en hoe dat resultaat kan opleveren. We leveren kwaliteit, geen massaproductie. Maatwerk, persoonlijke begeleiding en kijken naar het lichaam van de desbetreffende sporter om zo prestaties te verbeteren; het onderscheidt ons van de markt. We zijn er voor serieuze sporters en mensen die zichzelf doelen hebben gesteld en daarbij nèt wat extra ondersteuning nodig hebben."

Nieuwe doelgroep, dezelfde meerwaarde
Bart en Joran zijn zelf inmiddels alweer een paar jaar ondernemer en weten dan ook maar al te goed hoe druk het leven van een ondernemer kan zijn. Bij de gemiddelde ondernemer wil gezond leven en sporten er nog wel eens bij inschieten. "Aan de andere kant hebben ondernemers wel eenzelfde mindset als ons; het gedreven zijn, altijd willen presteren en weten dat ze een doel niet altijd in hun eentje kunnen bereiken. Zo werkt het in hun onderneming, maar ook bij het sporten", aldus Bart. Heel bewust werd dan door Get Real ook de keuze gemaakt om zich o.a. te focussen op de ondernemers in de regio. "Met een resultaatgerichte aanpak en kwalitatieve begeleiding helpen wij ondernemers om zo fit mogelijk te zijn en te blijven, met als doel beter te presteren in ondernemen. Natuurlijk middels training en op maat gemaakte programma's, maar ook met de gezonde levensstijl. Ondernemers hebben het druk maar hebben wij ons wel de mogelijkheid om hun gezonde maaltijden na het sporten mee te nemen of af te halen."

Ook bij deze ondernemers blijkt de combinatie van fitness & food een meerwaarde, evenals de kennis en ervaring van Joran en Bart. "Als ondernemer kun je niet alleen op een gelijkwaardig niveau met hun werken, maar merk je ook dat ze je vertrouwen in wat je doet. Natuurlijk vertellen we altijd wat we doen en waarom we dat doen, maar het draait om vertrouwen. En resultaat natuurlijk!"

Het stimuleren van een gezonde levensstijl
Er zijn nog volop toekomstdromen voor Get Real en Joran en Bart hebben een duidelijk beeld van waar zij met Get Real naar toe willen groeien. "Het allerliefste zouden we van Get Real een franchise-concept maken. Een groter bereik genereren, wellicht zelfs internationaal, nieuwe mensen en nog meer betrokkenen bij onze visie en het concept van Get Real. Daarmee kunnen we een gezonde levensstijl blijven stimuleren en het verder laten groeien." Een doel waar ze samen, stap voor stap, naartoe willen werken. "De eerste stap is om bij onze locatie in Echt een team om ons heen te creëren. Mensen die eenzelfde mindset hebben als ons en de toegevoegde waarde van Get Real echt begrijpen", aldus Bart. "En hopelijk kunnen wij dan over 5 jaar een meer sturende rol krijgen, meer op de achtergrond het bedrijf laten groeien en onze visie en werkwijze verder uitdragen."

Het meest uitdagende in de fitnessbranche is om mensen iets te leren en iets waardevols mee te geven waarmee ze hun hele leven kunnen verbeteren.