NuNazorg biedt nabestaanden de hulp die zij écht nodig hebben

door: appart

Venlo Tessa Deckers werkt inmiddels ruim twee jaar bij NuNazorg en vertegenwoordigt vestiging Maastricht. Ze is van oorsprong technisch opgeleid op het gebied van milieu. Echter, nadat ze haar partner verloor, ontdekte ze dat daar haar passie niet meer lag. “Door deze gebeurtenis ben ik gaan kijken wat ik écht wilde en zo ben ik terecht gekomen bij NuNazorg. Ik heb geleerd dat ieder verlies uniek is en dat daarover oordelen niet bij dit vak hoort.” Door haar ervaringen bij NuNazorg heeft ze ontdekt dat haar hart bij welzijnswerk ligt. Ze heeft een sterk inlevingsvermogen en haalt voldoening uit het helpen van nabestaanden.

NuNazorg is zo’n tien jaar geleden opgericht. De initiatiefnemer ontdekte dat het voor nabestaanden onduidelijk was waar ze met hun vragen terecht konden. Nu, tien jaar later heeft NuNazorg zo’n twintig vestigingen door heel Nederland, allemaal met dezelfde werkwijze.

NuNazorg is van en voor iedereen
NuNazorg is een coöperatie. “Het mooie van een coöperatie, is dat iedereen binnen NuNazorg eigenaar is. Dit betekent dat we geen medewerkers zijn, maar leden. Verder is iedere regio anders en uniek qua mentaliteit en cultuur, dus is het mooi dat mensen uit diezelfde regio’s bij ons werken”.

NuNazorg werkt op basis van samenwerkingen met organisaties die waarde hechten aan het welzijn van nabestaanden. Deze organisaties zijn opdrachtgevers uit de regio, meestal uitvaartbedrijven. “Wij nemen na de uitvaart namens het uitvaartbedrijf contact op met de familie die opdracht heeft gegeven voor de uitvaart. Het contact verloopt in principe telefonisch, maar wij komen ook thuis langs als mensen dat prettiger vinden. Zo krijgen wij een goed beeld over hun situatie en kunnen wij eventueel bijsturen.”

“Wij zijn het luisterend oor voor alle zaken waar nabestaanden in relatie tot het verlies tegenaan lopen. Dit kan praktisch, administratief en emotioneel zijn. Wij kijken per situatie naar de beste oplossing. Ons doel is om een oplossing zoveel mogelijk in de directe omgeving van de nabestaanden te vinden. Als dit niet mogelijk is dan kijken we naar vrijwilligersorganisaties. Een betaalde dienst overwegen we pas als het echt niet anders kan. Onze dienst is voor nabestaanden gratis. Dit is een belangrijke kernwaarde van NuNazorg.”

Onderscheiden door de kwaliteit te waarborgen
De leden van de coöperatie hebben verschillende achtergronden door hun opleiding en hebben vaak in andere branches gewerkt. Ze brengen hiermee een grote diversiteit aan vaardigheden mee, die mooi binnen de coöperatie ingezet kunnen worden.

Om de kwaliteit te waarborgen, ontmoeten de leden van NuNazorg elkaar regelmatig voor intervisie en cursussen. Er vindt bijscholing plaats over onderwerpen als erfrecht of rouwverwerkingsprocessen. “Door onze kennis up-to-date te houden en deze steeds samen te delen, kunnen we ons ook onderscheiden.” Tessa studeert op dit moment ook deeltijd Theologie en Religiewetenschappen aan de universiteit in Leuven. “Zo blijf ik me ontwikkelen om de nabestaanden zo goed mogelijk te kunnen helpen.”

Een nieuwe dienst voor gemeenten
“Wij hebben recent een dienst ontwikkeld voor gemeenten. Deze dienst maakt het mogelijk voor gemeenten om nabestaanden die hun partner hebben verloren optimaal te ondersteunen en te begeleiden. Zo voorkomen we dat mensen later vastlopen en meer zorg nodig hebben. Het doel is om ons verhaal bij zo veel mogelijk gemeenten onder de aandacht brengen,” aldus Tessa. Ook bij de samenwerkingen met gemeenten zijn er geen kosten voor de nabestaanden.

Het unieke aan NuNazorg is het sociaal handelen en de onafhankelijkheid. “We werken immers met kwetsbare mensen. Daarnaast zijn we kritisch op ons verdienmodel. Dat moet namelijk op een eerlijke en integere manier. Daar ben ik ook trots op. Het is een mooi beroep. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met verlies. Maar verlies hoort uiteindelijk bij ieders leven. De vinger aan de pols kunnen houden bij het rouwproces en mensen op de achtergrond mogen ondersteunen is erg dankbaar werk”.

Mensen op de achtergrond mogen ondersteunen bij hun verlies is erg dankbaar werk.