“Discipline, professionaliteit en gastheerschap in de beveiligingsbranche.”

door: appart

Reuver Bart Timmermans, zelfstandig ondernemer sinds 2016, kent een veelzijdige carrière. Ooit begon hij als bakker, waarna hij de overstap maakte naar Defensie. Na zijn werkzaamheden bij Defensie koos hij ervoor om een eigen bedrijf te starten en is hij actief in de beveiligingsbranche. Onder de naam Asepro houdt hij zich dagelijks bezig met particuliere beveiliging, directievervoer en profiling.

10 jaar lang werkte Bart als bakker, waarvan zelfs één jaar in het mooie Aruba. Toch bleef zijn ultieme droom, een baan bij Defensie, kriebelen. En dus besloot hij de stap te wagen; terug naar Nederland en aan de slag bij Defensie. Bart vertelt; “Toen ik terugkwam uit Aruba ben ik eerst bij mijn vader in de horeca gaan werken om mijn eerste periode te overbruggen. Ik heb me destijds wel meteen ingeschreven bij Defensie, en ben uiteindelijk zo bij de Rode Baretten van de Luchtmobiele Brigade terechtgekomen.” Een flinke carrière-switch, dat beseft hij zelf ook. Zo stabiel en honkvast als het leven van een bakker, zo afwisselend was het leven als militair. “Ik ben de eerste vijf jaar als gevechtsmilitair op één kazerne gestationeerd geweest. Daarna ben ik naar een andere kazerne in het midden van Nederland gegaan, waar ik ruim 4,5 jaar als chauffeur van de generaal, de hoogste positie in mijn eenheid, actief ben geweest.” Veelzijdig en divers werk waren hier aan de orde van de dag. Vanuit zijn functie was Bart nauw betrokken bij het vervoer op en rondom de kazerne. Hiervoor heeft hij een speciale rijopleiding moeten volgen. Een aspect wat hem meteen aansprak. Bart: “In de auto ben je bezig met het vervoer, maar ook de veiligheid van je passagiers. Zodra je uit de auto stapt, ben je ook direct een personal assistant; je begeleidt de persoon, let op de omgeving en moet altijd alles één stapje voor zijn.”

Met een duidelijke visie en drive, groeide Bart verder binnen Defensie. “Ik volgde na de speciale rijopleiding ook de opleiding Beveiliging en Coördinatie. Vanuit deze opleiding ben ik vervolgens in de weekenden ook bij voetbalclub Vitesse gaan werken, als beveiliger tijdens wedstrijden. Zo kon ik meteen mijn kennis én ervaring in de praktijk brengen, ook buiten de Defensie-wereld”, aldus Bart. En juist dat beveiligingswerk beviel hem eigenlijk zó goed, dat hij hier steeds duidelijker zijn toekomst in zag. “Ik kwam in contact met een bedrijf dat speciaal vervoer voor directieleden van grotere bedrijven verzorgde, eigenlijk precies wat ik ook al bij Defensie deed. Ik kon hier aan de slag en dus hakte ik in 2016 de knoop door; ik nam afscheid van Defensie en ging aan de slag voor mezelf onder de naam Asepro”, zo vertelt Bart. De naam Asepro betekent Alert Service Protecting.

Van bakker naar Defensie, beveiliging bij Vitesse en directievervoer. Na het opzetten van zijn bedrijf Asepro, koos Bart voor nóg een extra specialisatie, namelijk persoonsbeveiliging. Een mooie match met het speciale vervoer én zijn ervaring bij Defensie. Vooral dat laatste blijkt een sterke toegevoegde waarde in zijn werk, zo licht Bart toe. “Binnen de beveiligingswereld is het belangrijk om echt je plekje te verdienen en jezelf te bewijzen. Als je een achtergrond bij Defensie hebt, dan heb je vaak wel een stapje voor. De mannen in de branche weten wat ze aan je hebben en wat voor persoon je bent. Defensie vormt je en geeft je zoveel kennis en ervaring mee, daar haal je als beveiliger alleen maar je voordeel uit.”

Met kennis van algemene beveiliging, persoonsbeveiliging én het directievervoer biedt Bart inmiddels zijn diensten in een hoger segment aan. Als er wordt gevraagd naar zijn állersterkste én favoriete dienst twijfelt hij geen seconde. “Profiling is iets wat ik als dienst aanbied en waar ik me ook echt in kan onderscheiden. Ik heb hier opleidingen voor gevolgd en vanuit mijn ervaring bij Defensie kan ik verdachte situaties of personen meteen herkennen”, aldus Bart. En profiling, wat is dat dan precies? “Bij profiling analyseer je een (op het oog normaal lijkende) omgeving. Je signaleert verdacht gedrag, vreemde situaties of personen die zich anders of zenuwachtig gedragen. Zo herken je al vóórdat er iets gebeurt dat een bepaalde situatie kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van een zakkenroller vóórdat hij toeslaat, inbrekers die zich zenuwachtig gedragen en in de meest extreme gevallen zelfs terroristen die je middels profiling op voorhand al kunt signaleren.”

Natuurlijk is Asepro niet de enige in zijn branche, maar Bart weet zichzelf wel duidelijk te onderscheiden van zijn concurrenten én wil afscheid nemen van het traditionele beeld dat men van beveiligers heeft. “Vaak staan beveiligers bekend als grote, getatoeëerde mannen die met grof geweld het uitgaansleven veilig houden. Van dat imago wil ik me echt losmaken. Het team van Asepro zijn gastheren en –dames. Mensen zullen ons niet eens herkennen als beveiliger tijdens een evenement.” Discipline, gastheerschap en professionaliteit staan voorop binnen de werkwijze van Asepro en de visie van Bart. Dat zijn werk en bedrijf niet onopgemerkt blijven in de beveilingswereld blijkt wel uit zijn drukke agenda. Bart: “Ik heb altijd spullen klaarliggen voor een acute klus. Ook kom ik op de meest bijzondere en uiteenlopende plaatsen voor mijn werk. Binnen- of buitenland, festival, privéfeesten of een pretpark; ik heb ze allemaal in mijn klantenportefeuille.”

Door zijn brede ervaring bij onder andere Defensie kan hij namens Asepro het totale ‘beveilingspakket’ aanbieden. “Ik werk hoofdzakelijk in het hogere segment. Gezinnen of families van bijvoorbeeld bekende zakenmannen, grote organisaties of locaties die beveiligd moeten worden, overheidspersonen en ga zo maar door.” Het allerleukste aan zijn werk? Dat vindt hij het samenwerken met mensen. “Als beveiliger, profiler, vervoerder; je bent altijd in contact met mensen. Zo werkte ik bij Vitesse vooral met de hooligans, een uitdaging maar wél leuk omdat je continu onder de mensen bent. Natuurlijk vergt dit een andere aanpak dan wanneer je in een pretpark profiling toepast, maar ook dan ben je continu met mensen bezig. Het sociale contact met omgeving én collega’s, dat is het mooiste.”

Ik heb altijd spullen klaarliggen voor een acute klus; snelheid is essentieel!